2e Ronde verkiezingen
Door: Hans Berghorst
Blijf op de hoogte en volg Hans
22 April 2007 | Nigeria, Lagos
Het is voorbij, de presidentsverkiezingen hebben gisteren plaatsgevonden. In Lagos is het oorverdovend stil gebleven. We hebben hier helemaal niets gemerkt van welke onregelmatigheden dan ook. Op Teletekst zag ik er gisteren wel wat voorvallen zijn geweest (Kano en Abuja) en dat de verkiezingen niet reglementair zijn verlopen, maar slechts weinig verloopt hier wel reglementair, dus niets aan de hand. Aan de ene kant kan hier alles, zie bijvoorbeeld de complete anarchie in het autoverkeer, waar niemand tegen optreedt, aan de andere kant vertelde een Nigeriaanse collega mij dat hij N 10.500 (E 63) moest betalen aan de politie wegens het niet handsfree bellen in de auto. Je snapt er soms werkelijk niets van. Dit weekeinde is erg rustig. Gisteren wat thuis gewerkt, was gedaan en gelezen, vandaag helemaal een luierdag, want ik ben wat verkouden geworden en voel me brak. Hopelijk ben ik morgen weer opgeknapt. De komende weken hebben we veel bezoekers over uit Nederland, voor allerlei projecten, scholingen enz. die we hier aan het doen zijn. In principe is volgende week mijn laatste inwerkweek, maar er is nog veel dat ik wil ontdekken. De overdracht gaat uitstekend en met de collega's klikt het wel. Over twee weken ga ik het land in voor de feestelijk opening van een waterput. In het kader van de ontwikkeling van het platteland sponsoren wij het slaan van waterputten. Een zustermaatschappij in Nederland heeft ter ere van haar 100 jarig bestaan, er ook één aangeboden en die wordt begin mei geopend. Op zondagmiddag gaan we weg in konvooi en maandag avond weer terug, ik hoop dan iets meer van het land te zien. Afgelopen vrijdag hebben we wat leveranciers bezocht, net buiten Lagos State, prachtige natuur maar wel 2 uur rijden over ik denk nog geen 50 km. En het is dan de gewoonste zaak van de wereld als je een uur te laat komt op je afspraak, niemand kijkt er van op. Dat is voor mij erg wennen, aangezien ik nogal van de klok ben. Vrijdag was public holiday vanwege de verkiezingen, gisteren non movement (verkiezingsdag) en dus ging iedereen op vrijdag boodschappen doen en als je dan door dorpjes op het platteland gaat sta je helemaal vast op de marktjes. Security probeert je wel door het verkeer te loodsen, maar dat gaat erg moeizaam. De plaatselijke bevolking heeft op een of andere manier wel ontzag voor de sirenes en knipperlichten, want velen beginnen spontaan het verkeer te regelen. En iedereen is erg vriendelijk, soms roepen ze Oyibo naar je (witte man) en dan realiseer je je dat jij meer bekijks bent dan zij.
groetjes, Hans
groetjes, Hans
22 April 2007 - 15:44
Ivonne & Jo:
Hallo Hans,
We hebben elkaar net gesproken via skype, was voor ons de eerste keer nu je in Nigeria zit en het was wel even wennen aan de kwaliteit van het geluid.
Dat er wat vertraging in zit stoort natuurlijk wel maar al het gekraak en de "blik" geluiden maken het haast onmogelijk om te verstaan wat je zegt.
Maar je weer even gesproken te hebben en je via de web-cam weer even zien was geweldig.
De volgende keer hebben we hopelijk een betere kwaliteit.
Net als jij horen wij ook de berichten hoe onrustig het daar bij jou zou zijn.
Dan is het heel fijn om op je web-log te lezen dat jij hiervan totaal niets van hebt vernomen.
Afgelopen maandag kwam ik door jou'n web-log te laat op mijn stageplaats, ik had namelijk nog wat tijd over voor dat ik weg zou gaan en heb dat opgevuld door je verhalen over de verkiezingen te lezen.
En ja, toen was ik de tijd helemaal vergeten.
Leuk dat je deze week wat Nederlanders overkrijgt, en ben heel benieuwd hoe zo'n feestelijke opening van een waterput gaat.
Hopelijk spreken we elkaar binnen kort weer.
Groetjes Ivonne & Jo
22 April 2007 - 17:49
Franka:
Vind je het jammer dat je niet zo veel van de verkiezingen hebt gemerkt? Volgens mij had je wel in jullie bootje achter de fabriek willen stappen. Al is het maar voor de spanning.
Geweldig hoe een man van de tijd (zoals zoveel Nederlanders) kan veranderen in een man die een uur te laat komt.
Ben benieuwd of je dat ook weer afleert in Nederland.
En eh.. hoe spreek je O'lbo uit? kun je de fonetische spelling er ook even bij zetten? -
22 April 2007 - 18:36
John :
In Nederlandse kranten als NRC wordt regelmatig bericht over Nigeria en wel met achtergronden.Het land wordt door ons dus wel met de nodige belangstelling gevolgd niet in de laatste plaats door jouw aanwezigheid.Bevolking wordt ook wel als vriendelijk afgeschilderd maar een NOS interviewer liet zien hoe het daar werkt.Het interview met wat jongens kostte hem uiteindelijk 200 Euro.Dit werd vlgs een bepaalde formule over 3 lagen verdeeld,nl 40,40 en 20 % naar de baas.Dit was overigens gewoon op straat.Langs de weg schijnen honderden kerkjes te staan.In Nigeria gaat religie hand in hand met politiek.Ik ben blij dat je er nu wat meer thuis gaat voelen en wat in het land kan rondkijken.Waterputten openen heeft ook wel iets.Sterkte met de verkoudheid.Groet John -
22 April 2007 - 19:09
Hans:
Als reactie op mail van John:
Het interview kostte geen E200, dit is wat hij ervoor heeft betaald. Staat goed op de NL TV, vooral als het er wat bedreigend uitziet. Als hij even had onderhandeld was hij er met E20 ook wel vanaf gekomen, het is net als op de markt. Wel moet inderdaad alles verdeeld worden, je hebt nu eenmaal bazen en werknemers. -
22 April 2007 - 19:41
Mitchell En Heleen:
Hey...O'lbo
Leuk dat je belde, en bedankt nog voor de tip (had je wel gemaild maar weet niet of dat goed over is gekomen).
Een fijne week maar weer! groetjes vanuit een zonnig Hengelo. -
24 April 2007 - 13:52
Je Schoooooonmoeder:
Ik ben bij adrie op de koffie en zijn de gehele dag in de stad geweest zelf Wolvega was aan de beurt er moest en zou een jasje komen niet te deur natuurlijk wat dat vind ik zinde dat snap je.Ik ga om half zeven weer met de trein richting lekkerkerk als de bussen niet rijden moet ik lopen. nou de groetjes van je schooooooonmoeder. volgens mijn moeder is niet alles waar wat er geschreven is maar hans je weet wel beter adrie -
26 April 2007 - 19:25
Hans En Nelly +:
hoi hans,
Wij zijn blij te lezen dat het allemaal wel meevalt met de ongeregeldheden. Volgens onze krant - en jij leest ook een nederlandse krant - viel het allemaal niet mee. Wordt het nu wat rustiger is het land? Is de goeie man op de goede plaats gekozen, of gaat er heel veel veranderen. Uit je mail begrijpen we dat het vast wel gaat wennen daar in Nigeria. Je hebt regelmatig "skype"contact met de Bult.
Ja want als wij op een verkeerd tijdstip bellen dan moeten we snel ophangen want Hans komt eraan. Wat een mogelijkheden !!!!
De laatste berichten van Margreet zijn dat ze febr.2008 naar jou buurland Sierre Leone komt.
Verder hier alles oke! Misschien is het hier op het ogenblik wel warmer dan bij jou. Hier is het echt bijzonder. Volop sproeien vanwege de droogte. Toch verveeld dit niet.
Ik ga de vlag op zoeken want onze kroonprins is morgen jarig, dus dan gaat de vlag uit. Maandag Koninginnedag. dus ook vlaggen. Jij zal wel niets te vieren hebben daar.
Hartelijke groeten van ons allemaal en pas goed op jezelf.
Hans en Nelly