Overstroming
Door: Hans Berghorst
Blijf op de hoogte en volg Hans
02 September 2007 | Nigeria, Lagos
SMS op zaterdagmorgen 04.33 uur: “Flood in Wamco premises. Production staff advised 2 terminate production 2 avoid electrocution”. Eerste gedachte is hé niet weer. Twee jaar geleden hebben we een enorme overstroming gehad toen de schedingsmuur met de buren onder de waterdruk bezweek. Afwatering was niet goed op buurman’s terrein, tegen de muur was het waterpeil opgelopen tot ruim 1,5 meter en zonder tegendruk gaat dat natuurlijk fout. Om 5.15 uur zit ik met Arend in de auto naar de fabriek. Het regent behoorlijk maar niet overdreven. In de fabriek aangekomen blijkt dat men uit voorzorg de generatoren heeft afgeschakeld omdat de bodems van de schakelkasten al onder water staan. Maar hierdoor werken de twintig (4x5) afwateringspompen dus ook niet. Op sommige plekken op het terrein staat het water al ruim een meter hoog en aantal warehouses zijn reeds volgelopen. In de gehele fabriek staat zo’n 10 cm water, maar het ziet eruit als een grote watermassa. Niemand is op het idee gekomen in ieder geval één aggregaat aan te houden zodat de pompen kunnen draaien. Ook liggen er niet zoals de instructie uitdrukkelijk luidt zandzakken voor beide poorten. Het noodaggregaat blijkt niet aan te slaan wegens water in de diesel (Hoezoe Murphy?). Wamco ligt een beetje in een kuil en als het waterpeil in de straten stijgt en de drainages vollopen gaat het water volgens een oeroude natuurwet toch op zoek naar het laagste punt met alle gevolgen van dien. Maar Arend is niet voor één gat te vangen en daarbij een uitstekende techneut. Alle hoofdschakelaars gaan uit en hij geeft opdracht één aggregaat te starten. Dan op zoek naar de kast waarop de pompen geschakeld zijn, waarbij de locale monteurs helaas meer een sta in de weg zijn dan een hulp. Na en uur heeft hij 18 van de 20 pompen in bedrijf. Ik ga intussen mensen mobilisren om de schade te beperken. Ik bel de productiemanagers en zeg hen zo snel mogelijk naar de fabriek te komen, gelukkig zijn de meesten al onderweg. Arend en ik gaan op zoek naar de dieselpomp, niemand weet waar die is, maar Arend vindt hem bij de afvalwaterzuivering. Snel wat sterke mannen opgetrommeld, want het ding is loodzwaar. Met een heftruck die voorzichtig door het water manouvreert wordt het ding bij de poort gezet, slangen aangesloten en even later pompt ook deze duizenden liters water naar buiten. Gelukkig regent het niet te hard en is nu de afvoer groter dan de aanvoer van water. We gaan samen Kapil die intussen is gearriveerd een kop koffie drinken. Was dit nu te voorkomen geweest of niet. Ja en nee, duidelijk is dat als er snel en adequaat opgetreden was de schade beperkt had kunnen blijven, maar dit is Nigeria en Murphy’s law geldt hier sterker dan elders. We gaande de schade opnemen en foto’s maken voor de verzekering. In de fabriek valt het mee, ook de opslag van grondstoffen en het gereed product warehouse staan weliswaar onder water, maar het opgeslagen product staat nog net niet in het water. In wat andere warehouses is de schade groter. Daar staat ca. een meter water en veel dozen, folierollen etc. zijn onder water gelopen. Door het water zijn veel pallets met verpakkingsmaterialen omgevallen en geven een trieste aanblik. Hopelijk keert de verzekering uit. Het waterpeil zakt en geeft zich gewonnen tegen het aanhoudende pompgeweld, na een paar uur besluit Arend de andere aggregaten ook in te schakelen , wat nog lukt ook. We besluiten langzaam de productie op te starten en ’s middags om twee uur draaien we weer. Maandag maar eens kijken wat we nog extra kunnen doen om herhaling te voorkomen. In de straat voor de fabriek is door de harde regenval een 10 kV leiding gesprongen en is een man geëlectrocuteerd en ter plekke overleden. Dat moet geen prettig gezicht zijn geweest, al vertelt een getuige het ons zonder enige vorm van emotie. Een mensenleven is hier helaas weinig waard en zolang het geen familie is, nauwelijks een reactie waardig.
De eerste schoolweek van Boris was voor hem en Adrie wennen. Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten, een nieuwe juf en erg vroeg op (6 uur). Gelukkig heeft hij meteen al een vriendje (Gijs) waar hij kan gaan spelen en ook voor de dinsdag is hij al onder de pannen. Voor de moeders, die kun kinderen van school ophalen is het altijd maar afwachten of ze op tijd zijn. Door de zeer wisselende verkeersomstandigheden doe je soms over het stukje naar school van 3 kilometer meer dan een uur. Dus op tijd weg en als je te laat komt de onderwijzer bellen dat je te laat komt. Dat is hier heel normaal. Adrie heeft een drukke week achter de rug. Aqua joggen, koffiedrinken, naar het kindertehuis, naar de stofjesmarkt en intussen boodschappen doen en vervoer van Boris van en naar school. Ze moet ook erg wennen aan Antoine, je hebt niet echt privacy en dan wordt het je wel eens teveel. Dus op vrijdagmiddag heeft ze Antoine maar weggestuurd en gemeld dat hij zaterdag niet hoeft te komen. Antoine is verbaasd en hij vraagt of ze mij wil bellen om toestemming te vragen. Adrie maakt duidelijk dat er maar één baas is in huis en het laat zich makkelijk raden wie dat is. In de gesprekken met andere moeders wordt al snel duidelijk dat eenieder deze aanpassingsproblemen heeft (gehad), alles gaat wennnen en krijgt al snel een plek. Afgelopen zaterdag heeft Boris z’n eesrte verjaardagspartijtje gehad. Samen naar de film (Ratatoulle) en spelen op de compound. Het is de gewoonte dat de kinderen door beide ouders worden opgehaald om de laatse uurtjes te borrelen en te snekken. Heel gezellig en je leert weer nieuwe mensen kennen. Op zondag zijn we met z’n dertienen naar de beachhut geweest, stralend weer en gelukkig voor Boris waren er ook andere kinderen bij. Een prachtige dag, lekker zwemmen, voetballen en tot afsluiting de traditionele barbeque.
Groeten, Hans
Groeten, Hans
03 September 2007 - 08:51
Mike & Ruby:
Hoi familie !
Wat een toestanden weer zeg met die overstromingen!!Daar word je niet echt vrolijk van! Volgens mij zijn ze daar niet echt snugger, maar dat is niet de eerste keer dat me dat opvalt trouwens! Gelukkig is die Arend een uitzondering en hadden jullie het toch weer onder controle! Zo te horen zijn Adrie en Boris nog volop bezig met de gewenningsfase! Is natuurlijk ook wel een hele overgang hoor! Kan me voorstellen dat je niet echt privacy hebt met zo'n "butlertje" om je heen, maar is hij nog wel van plan om terug te komen nadat hij de laan is uitgestuurd? ?! ( hi,hi )
"Who's the boss" was toch ooit ook eens een tv programma, misschien heeft Adrie hier teveel naar gekeken ?!
En Adrie heb je al leren lopen met een kruik op je hoofd?
Fijn dat Boris al een beetje contact heeft met andere kinderen, hij zal al wel snel ook daar de blits maken !
En met zijn engels zal het ook wel loslopen, het belangrijkste kent hij immers al "mc nuggets"!!
Tot de volgende keer!
Liefs uit Hengelo
03 September 2007 - 15:15
Mitchell En Heleen:
Dag mensen,
Het is em wat met die overstromingen zeg, pff de fotos'geven een duidelijk beeld van hoe ellendig dit moet zijn.(Voor het aquajoggen hoef je het zwembad niet in zeg maar..)
Boris gaat zich al aardig thuis voelen, da's mooi!!
Hier verder alles okay,
Liefs van ons. -
03 September 2007 - 18:55
Hans En Nelly:
Hoi Nigerianen,
Wat een toestand in dat land bij jullie. Dan hebben wij nog niet te klagen. We hebben trouwens best mooi weer sinds jullie vertrokken zijn. Lekker werk weer.
Als in het goed begrijp hebben jullie in huis geen wateroverlast.Je mag ook wel goed zijn in het improviseren. Er zijn toch nog wel dingen waar jullie aan moeten wennen, maar ja Aad.... het is zo Kerst. Komt de huishoudelijke hulp nog terug of moet je nu zelf aan de slag Adrie? Toch wel leuk om de ervaringen elke week te lezen. Ik reken er al helemaal op. Boris zal hopelijk ook z'n draai wel vinden.
Hier alles oke. Erg rustig. Diane is vanmorgen vertrokken naar Ede. Zaterdag de kamer ingeruimd en aangekleed. Nu maar afwachten hoe ze donderdagavond terugkomt.
Net nog even bij Ome Jaap geweest. Was op maar ligt veel op bed en was maar ontevreden over vanalles. Morgen is Hennie jarig. Daar gaan we gezellig even naar toe.
Tot het volgende bericht. Groeten van ons allemaal -
03 September 2007 - 20:07
Angela:
Guess what... I had forgotten the address again, but now I've found it at last. I was so curious how you and Boris are getting on, Adrie. Sounds like you are sorting everyone out. You know, you didn't have to move so far if you were looking for floods - there were plenty in England. It seems that Boris is settling quite quickly, which is good news. How is his English? And how about yours?? Is Boris walking properly again?
I had a great 4 weeks in the UK and didn't want to come back. My course went well. It was very tough - long days and lots of information, but also enjoyable and I passed. So now I'm even better at giving lessons!!
I'm giving an intensive course at FF Leeuwarden this week - 18 hours. It's fun putting some of what I've learnt into practice.
The children (and Snip) are fine. Sebastiaan is very motivated to do well at school this year and has made a positive start. I hope it lasts.
Take care. I'll take a regular look at what you're up to now...
Love Angela -
04 September 2007 - 15:09
Tonnie:
Hallo Adrie en Hans (alfabetische volgorde,
Wat een gedoe! Al dat water, dat er geen goede waterafvoer is en mensen die niet/op-tijd reageren.
Toch,...vanuit ons Nederlandse regelland kijk ik toch vol belangstelling naar jullie leven daar.
Het lijkt zoveel meer ontspannen en altijd lekker warm.
Iemand zei eens rijkdom went, alle dagen zon nooit dat is iedere dag weer genieten. Klopt dit?
Groeten van Gerrit en Tonnie
09 September 2007 - 07:36
Lida:
goedemorgen fam berghorst,
hoe gaat het nu alles weer droog.
hoi boris vandaag ben jij jarig,normaal zingen wij voor jou,maar nu doen wij dat
het zo.HAPPY BIRTDAY TO YOU,HAPPY BIRTDAY DEAR BORIS HAPPY BIRTDAY TO YOU.
wij wensen jou en papa en mama een hele fijne dag toe dikke kus van sjaak lida lorenza en valencia en een dikke poot van bono -
09 September 2007 - 08:16
Luca:
Hoi Boris proficiat met je verjaardag, heb je mooie kadotje gekregen? fijn verjaardag. doei doei -
09 September 2007 - 08:49
Fam. Tarus:
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag BORIS.We hopen dat het een hele mooie dag wordt met veel plezier.Helaas kunnen wij er niet bij zijn.In de ochtend lukte het niet met de skype,misschien later op de dag.
Zeg tot sprekens,we zijn benieuwd naar meerdere reacties.
Groeten uit bloemencorso-land, feest en zonneschijn! de tarussen. -
09 September 2007 - 10:23
Ad En Hennie:
Boris van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Hoe was het op school ?
Adrie en Hans ook gefeliciteerd met de verjaardag van jullie zoon.
Hartelijke groeten vanuit Waddinxveen
Hennie en Ad -
09 September 2007 - 20:09
Anja De Waard :
hallo boris
van harte gefeliciteerd met je 7e verjaardag!!!!!!we hebben geskypt maar kregen geen contact. heb je toch wel een leuke verjaardag gehad? we hopen dat je snel een vriendje krijgt op school dan word het veeeeel leuker dan nu.anders moet ik toch wilmer naar je toe sturen.groetjes uit lekkerkerk van eldert,anja,richard,petimara.marielle,wendy,wilmer en gerald. -
10 September 2007 - 14:08
Anouk En Aniek:
nog gefeliciteerd met je verjaardag
en we hopen dat het leuk was gister op je verjaardag groetjes van anouk en aniek
11 September 2007 - 18:49
Adrie Boel:
hallo nicht,
hoe gaat het in dat verre land?
wat een water !!!!
ik heb nog nooit zoveel van je gehoord als nu,wel leuk die foto's gaat het met boris zijn voet ook weer goed? en de school hoe vind hij die? Hier is verder alles oke gaan we nichten dag nog houden?( grapje )Adrie en Fam groetjes je nicht