The great Bank Robbery - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu The great Bank Robbery - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu

The great Bank Robbery

Door: Hans Berghorst

Blijf op de hoogte en volg Hans

13 Mei 2007 | Nigeria, Lagos

Hallo allemaal,

Donderdagmiddag, email bericht op het werk. "Aan de overkant van de straat is een bankoverval bezig. Verlaat het bedrijfsterrein niet, uit voorzorg zijn de toegangspoorten geblokkeerd". 5 Minuten later: "Er wordt geschoten en teruggeschoten, blijf op je werkplek tot nader order". Weer 5 minuten later: "Bankoverval is afgelopen, daders zijn met een onbekend bedrag gevlucht, het is weer veilig om het bedrijfsterrein te verlaten". Niets over eventuele slachtoffers of zo. Later blijkt dat er 15 schoten zijn gelost, maar gelukkig is niemand gewond geraakt.

Zaterdagmorgen was er een grote politiecontrole vlak na de brug tussen Ikoyi en Victoria Island waar ik woon. Zeker 20 agenten dirigeerden auto's naar de kant van de weg. Je auto wordt er natuurlijk tussenuit gepikt, omdat ze een blanke ontwaren. De politieagente is alleraardigst: How are you, how is your family? En dan de onvermijdelijke vraag: Wat heb je voor mij? Vriendelijk lachen, de schouders wat ophalen en zeggen: "Next time". Voor de vorm wordt aan m'n chauffeur nog gevraagd of z'n papieren in orde zijn en dan mag je door. Ze hopen natuurlijk dat je onder de indruk bent en wat geld geeft om in ieder geval je weg te mogen vervolgen, maar je weet hier al snel dat je vriendelijk tegen ze moet doen en "next time" doet wonderen.

Op zaterdag ook maar eens naar de kapper geweest. Na 6 weken was het daar wel tijd voor. Nu kun je gewoon langs de kant van de weg, lekker goedkoop (30 eurocent), maar er is maar 1 coupe: stand nul op de tondeuse. De stroom wordt afgetapt of er snort een generator. Tevens worden de spullen niet gedesinfecteerd, dus risicovol. Dan maar naar de Libanese kapper boven de winkel waar ik vaker kom. De kappers die blanken knippen zijn meestal van Libanese afkomst. Het materiaal is goed, wordt na elke knipbeurt gedesinfecteerd en je krijgt er een goede espresso. Wel wat hoger tarief (15 euro), maar het resultaat is ook beter. Meteen in de winkel gel gekocht, want die was op. Blijkt hier haarmayonaise te heten, maar het lijkt toch echt op wat wij gel noemen (en ruikt gelukkig ook zo).

Vrijdagavond met 3 Nederlandse stellen wezen eten bij een pizzeria op Victoria Island. Een beetje zoeken, erg slechte wegen en veel water in alle kuilen in de weg, maar toch gevonden. Een stalen poort met M R erop. Blijkt te staan voor Manuela Residence. Een kleine oase want achter de poort vinden we een klein hotel a la Faulty Towers, een mooi zwembad met bar en een goede pizzeria. Een adres om nog eens terug te komen. De mensen met wie ik op stap ben zijn al langer in Nigeria. Een Boskalis medewerker die er al 7 jaar zit en op diverse plaatsen in Nigeria heeft gewoond. Volgend jaar zomer willen ze hier weg, bij voorkeur niet terug naar Nederland, waar naar toe is niet belangrijk. Als je hier zolang hebt gezeten, maakt het niet uit waar je naar toe wordt gestuurd, is de redenatie. Van het andere stel werkt de man bij Shell en de vrouw geeft les op een locale school. Zo breid ik met dank aan Meeuwes en Geke langzaam m'n bekendenkring wat uit. Aanstaande maandag vergadering van de Dutch committee, die 1x per jaar het Koninginnedag feest organiseert. Ik neem na z'n vertrek de plaats van Meeuwes in, dus ook hier kan ik weer nieuwe mensen ontmoeten. Het feest is dit jaar verschoven naar september in verband met de ophanden zijnde verkeizingen toen het Koninginnedag was. Meestal worden er een paar paar artiesten uit Nederland ingevlogen, waarbij de KLM sponsor is.

Maandag gaat in De Bult de container geladen worden. De afgelopen tijd heeft Adrie de spullen verzameld die mee moeten en die voor ons hier een wat huiselijkere sfeer zullen creeëren. En een goed bed, want de matrassen hier zijn werkelijk zo hard als een plank. Adrie is blij dat het zover is, want dan is die fase maar achter de rug en wat je vergeten hebt mee te nemen kan je dan toch niet meer veranderen. In principe is hier alles te koop, alleen of kwaliteit en/of prijs zijn grote vraagtekens. Eigenlijk mis ik nu aan spullen niets, maar dat is puur functioneel, de gezelligheid in m'n huis is ver te zoeken. Maar dat zal de inhoud van de container snel een einde aan maken.

Boris begint gelukkig weer beter te lopen en is ook volop bezig alles te selecteren wat mee moet in de container. Nu dat is voor hem eenvoudig: alles! Ook nemen we voor wat andere expats nog wat zaken mee in de container, zoals hondenvoer en wat kinderbedjes voor in een tehuis hier. De container zal naar verwachting zo'n 4 weken onderweg zijn, dan nog 2 tot 6 weken voordat deze in de haven wordt vrijgegeven en zal dus arriveren ruim voordat Adrie en Boris hier zijn. Althans dit is het standaard scenario, en dingen kunnen hier soms vertragen.

De komende drie weken hebben we voor een groep van ca. 25 medewerkers een zuiveltechnologie cursus georganiseerd. Een Nederlandse docent van AOC Leeuwarden is gisteren gearriveerd en zal de lessen verzorgen. Pittige cursus op mbo/hbo nivo, ik doe als een soort opfriscursus zelf ook mee in één van de groepen. Op 2 juni is het examen. De kennis van zuiveltechnologie is bij mij ver weggezakt want na de opleiding heb ik er nooit meer iets mee gedaan. En hier heb ik het toch veel meer nodig. Verdeeld over de 3 weken heb ik geloof ik zo'n 10 dagdelen cursus, en daarnaast veel leeswerk en oefeningen maken. Vanmorgen ben ik met de docent (Fons Michielsen voor de ex-zuivelaars onder de lezers) naar Lekki market geweest, altijd een leuke bezigheid voor de zondagmorgen. En overal krijg je te horen dat je een 'special price' krijgt omdat je de eerste klant van de dag bent. Het frappante is dat ik steeds wordt herkend door de eigenaren van de kraampjes waar ik de vorge keer wat heb gekocht. Vooral Mr. Cheap Cheap zoals hij zich noemt is bereid om voor zijn vaste klant (ik dus) vandaag wel erg diep te gaan met z'n prijzen en fluistert me z'n prijzen in het oor omdat z'n concurrenten het niet mogen horen. Natuurlijk 1 groot toneelspel, maar leuk want na veel onderhandelen, quasi boos weglopen uit verontwaardiging over de veel te hoge prijzen, weet je natuurlijk dat je toch weer teveel hebt betaald, maar het spel is leuker dan de koop. Of zoals ik hoorde: Je koopt een leuk gesprek en tot slot het krijg je het gekochte er voor niets bij. De verkopers zijn allemaal erg vriendelijk en niet opdringerig.

De meeste Nigerianen gaan op zondagmorgen naar de kerk. Men is heel religieus en er is een overvloed aan kerken in veel stromingen, zoals apostolic church, christ apostolic church, redeemed apostolic church enz enz. Lange kerkdiensten tot wel 3 uur. Maar ook reclameborden langs de kant van de weg voor de diverse kerken die mensen werven met de mededeling dat hun dienst maar 60 minuten duurt..... Voor de Nigeriaan is en wordt alles door God bepaald en dat is ook één der essenties van hun denken en handelen. Toen ik van de week mijn Ipod via een draadloos zendertje over de autoradio liet afspelen, maakte Tunde (chauffeur) na enige verbazing over zoveel technisch vernuft de opmerking dat dit Gods hand moest zijn. Volgens hem is het grote verschil tussen de zwarte en de witte mens, dat de witte mens de slimmigheid heeft gekregen om dit soort dingen te kunnen. Mijn opmerking dat dit m.i. onzin is, omdat iedereen dat kan wou hij niet aannemen, nee God had een verschil gemaakt!

groeten, Hans

Voor alle moeders: een goede moederdag gewenst!!

• 13 Mei 2007 - 16:25

Heleen:

Eigenlijk moet ik opschieten om weg te gaan...maar eenmaal begonnen met lezen van je verhaal, was ik niet meer te stoppen.
    Wat maak je toch allemaal mee, het verhaal begint wel weer vrij heavy moet ik zeggen!
    Las al in een mail van Adrie dat het inpakken van de container aardig was gelukt..wat een klus he.. maar hopelijk maken de spullen je stulpje wat aangenamer om in te wonen!!

Prachtig dat stukje over de chauffeur! zie het helemaal voor me..

Nou Hans, ik ga er van door, enne....zorg ervoor dat Adrie ook even wat potten gel voor je in die container stopt..haarmayonaise klinkt niet veelbelovend..

Liefs vanuit hier.

• 13 Mei 2007 - 17:31

Tity:

Bedankt voor je moederdag wens!!!
    Ontbijt op bed gehad van Tonny

• 14 Mei 2007 - 08:24

Mike & Ruby:

Hoi broertje!!

Mike en ik zitten samen achter de PC en ik lees je verhalen voor. Je snapt, van werken komt zo niks want het is erg vermakelijk hoe jij schrijft!De enige die het niet kan boeien is Sjors want die zit ik terwijl ik lees er stevig tussen door te snurken vanuit zijn mand!

Ik moest lachen om jouw "special price", het doet me denken aan Turkije, daar zijn ze er er ook een ster in!Meestal komt er dan ook nog achter aan "alleen maar kijke en niet kope" als je besluit een deurtje verder te gaan!

Vorige keer had ik het over jouw belevenissen alias "Dallas & Dynasty" maar na het lezen van die bankoverval mag Bonanza" ook niet ontbreken!
    Jeetje zeg, ik geloof dat je iedere dag wel wat meemaakt!

Tot mails,
    liefs vanuit Hengelo

• 14 Mei 2007 - 09:10

John:

He Hans,benieuwd naar je nieuwste kapsel.Very cheap want in NL betaal je ook al E 17,50 bij een beetje kapper.Het lijkt me soms dat je in een spannende film verzeild bent geraakt met altijd goede afloop met vrienden in een restaurant.Je hoeft het niet eens zelf op te zoeken:Zou nog een leuk scenario kunnen worden.Voornaamste is dat jij je humor en onbezorgde levensstijl houd.Nu de container geladen is wordt het wel langzaam concreet voor Adri & Boris en wat gezelliger voor jou als kwartiermaker.Groet John

• 15 Mei 2007 - 20:21

Franka:

Hoi Hans,
    Heb je toch nog wat gel nodig in je haren? Laat inderdaad eens een foto zien met en zonder gel bv.
    En leuk dat je daar nieuwe kennissen ontmoet. Gaat helemaal volgens de theorie van Maslow.
    En ik wist dat Fons Michielsen aan het zwerven was over de hele wereld. En nu dus bij jou. Heb je meteen dé zuivelman van AOC Friesland te pakken. Doe hem de hartelijke groeten van mij en zeg maar dat we volgende week in Spanje de wisseltrofee van Europel gaan behalen. Dan weet hij wel wat we gaan doen.
    Groeten.

• 16 Mei 2007 - 12:10

Anneli:

Voel je je nog steeds veilig na deze gebeurtenissen? Het begint toch aardig te lijken op een actiefilm! Maar de manier waarop jij schrijft heb je het super naar je zin. Voor Adrie komt het nu ook meer dichterbij nu de container weg is. De garage is weer leeg!

• 18 Mei 2007 - 19:55

Leen:

Hans,

Vanavond heb ik even je belevingen van de afgelopen tijd doorgenomen, want ik lag een beetje achter. Die overvallen klinken best spannend. Het bezoek aan His Royal Highness lijkt me heel bijzonder. Ben jij nu ook Chief ?

Leuke foto's !!!

Groet,