Makoko Village
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Hans
05 April 2010 | Nigeria, Lagos
Beste Allemaal,
Adrie en Boris in Nederland op vakantie, ik achtergebleven in Lagos, inmiddels alle achterstanden ingehaald, kortom geen excuus meer over om niet een stukje op de weblog te plaatsen.
Toen ik nog in Wolvega werkte, reed ik elke dag langs een in aanbouw zijnde nieuwe woonwijk: ”Lindewijk”. Ik wil jullie een kort citaat uit de promotiefolder voor deze wijk niet onthouden:
“ Je kunt leven en je kunt Léven. Na een drukke dag op het werk een heerlijke duik in het water nemen of een eindje peddelen in je kano……….. Je kijkt vanuit je luie stoel over het kabbelende water………….Alle woningen staan in, aan of vlakbij water.”
Deze ronduit idyllische beschrijving van wonen in, aan of op het water zal menigeen aanspreken en wie zou er, op basis van het gebodene niet willen wonen?
In Lagos hebben we ook een “Lindewijk”, maar net iets anders en het heet Makoko Village en de mensen willen er niet, maar moeten er wonen. In de ontelbare houten hutjes wonen de mensen letterlijk op het water, zonder electriciteit, stromend water en riolering. Erbarmelijke omstandigheden en weinig of geen uitzicht op verbetering. Naar verluidt wonen er tussen de 1 á 2 miljoen mensen, voor een deel economische vluchtelingen uit o.a. Benin, die illegaal hun geluk in Nigeria zijn gaan beproeven. Er worden voortdurend hutjes bijgebouwd en eens in de zoveel tijd, als het dorp te ver uitdijt, wordt door de overheid met grof geweld de expansie tot staan gebracht door de hutjes met harde hand met de grond (het water) gelijk te maken.
Gelukkig zijn er veel charities en vrijwilligers die proberen de situatie te verbeteren. Door goederen te geven, scholen te stichten of een ziekenhuisje in te richten. Te weinig druppels op een oververhitte plaat en vaak verdwijnt de hulp in verkeerde handen en komt niet daar terecht waar zij het hardste nodig is.
Bijgaande foto’s zijn genomen tijdens een bezoek van Adrie aan Makoko, een indrukwekkende gebeurtenis.
Als je toevallig in Wolvega bent, zoek dan de Lindewijk eens op en prijs je gelukkig dat je 5,000 km ten noorden van Makoko bent opgegroeid.
Groet,
Hans
Groet,
Hans
06 April 2010 - 08:02
Diane:
Soms denk ik... ik kom even langs wippen. Wat apart allemaal!
Goed om te horen dat alle achterstanden weer zijn ingehaald. Ik hoorde dat je komende week nog even naar NL komt... Goede reis en tot ziens(?)! -
17 April 2010 - 07:51
Dirk En Anja:
was leuk om adrie en boris weer even te zien.Is iedere x weer een stuk groter geworden
gr fam de mik -
02 Mei 2010 - 19:25
Franka:
En zo leren we te relativeren. Prachtig dat je zoiets schrijft. De foto's spreken boekdelen.