Een doorsnee week
Door: Hans Berghorst
Blijf op de hoogte en volg Hans
24 Oktober 2007 | Nigeria, Lagos
Hallo Allemaal,
Afgelopen zaterdag hebben we een “Duitse Avond” gehad bij Ed en Bettina, hij is mijn operations collega bij Heineken (Nigerian Breweries). Er was beslag gelegd op een heus speenvarken en de technische dienst van Heineken heeft een barbeque op maat gemaakt zodat het beestje vrij kon ronddraaien, weliswaar met een enigszins gekromde rug (zie foto’s). Naast het speenvarken natuurlijk Bratwurst en Sauerkraut. En Duitse Schlagers als begeleidende muziek op de achtergrond. Het demonteren van het varken was nog een heel karwei op zich maar na een paar uur konden we dan toch aan tafel. De kinderen hebben zich uitstekend vermaakt in het zwembad met glijbaan, tot laat in de avond zijn ze bezig geweest. Heel gezellig en wij gaan een erwtensoep maaltijd verzorgen later dit jaar. We hebben twaalf blikken gekregen in de container en met wat Unox rookworst erbij kom je al een heel eind.
Zondag zoals gewoonlijk naar de beachhut geweest, het blijft lekker, even weg uit de drukte van Lagos. Bij thuiskomst een verassing. Na de voordeur opengemaakt te hebben stroomde het water ons al tegemoet. En we hoorden het van de trap afstromen. Eén van de waterslangen naar de boiler had het begeven en het water heeft urenlang gestroomd, daarbij aangemoedigd door de hogedruk pomp die natuurlijk maar bleef proberen de leidingen op druk te houden. Eén grote bende. Boven stond inmiddels al zeker 5 cm water in alle kamers, speelgoed en tapijten dreven ons tegemoet. Beneden was de situatie niet veel beter. Dan maar opruimen dus. Maar helaas geen trekker voorhanden, dus Adrie naar de winkel voor een trekker. Al met al zijn we, samen met één van de chauffeurs uren in de weer geweest om de zooi weer enigszins droog te krijgen. Een hele opgave want de plafonds begonnen ook nog door te lekken en de plafondplaten kwamen spontaan naar beneden zeilen. Achteraf kun je erom lachen, maar op het moment zelf is het minder leuk. De volgende dag de loodgieter maar weer laten komen die alle boilers heeft nagelopen, ja als het kalf verdronken is........ Toen ik maandag laat terugkwam van een schoolbestuur vergadering bleek één van de boilers die voor de inspectie geen lekkage vertoonde zwaar te lekken, je vraagt je af wat zo’n loodgieter doet. Dus die mocht de volgende dag weer terugkomen. De wasmachine heeft inmiddels ook de geest gegeven dus gaat Adrie van de week achter een nieuwe aan, want zonder wasmachine werkt het ook niet echt.
Op dinsdag en woensdag ben ik met 3 collega’s het land in gegaan voor leversanciersbezoeken, een cocoa producent en een palmolie leverancier. Lang in de auto, met security erbij. Het landschap buiten Lagos is erg mooi, veel oerwoud, glooiend en erg groen. Wel op twee plekken langs de kant van de weg een lijk zien liggen, dat blijft ook al zie je het regelmatig een duidelijk mindere ervaring. En gezien de conditie van de lijken moeten ze er ook al een paar dagen hebben gelegen. De kwaliteit van de wegen varieert van redelijk tot bar slecht en op de heenweg zijn we zeker door 40 politiefuiken gereden. Boomstam half over de weg en als je probeert toch door te rijden wordt de weg geblokkeerd door takken of autobanden voor de auto te gooien. Als je met security rijdt mag je doorrijden zonder controle van papieren, lading enz. Dat scheelt een hoop tijd en ergernis. Bij Stanmark, de cocoa leverancier hebben we de klachten besproken die wij hebben over hun product en ze hebben ons laten zien werkelijk serieus met die klachten om te gaan. Rondje fabriek gemaakt om proceskwaliteit en –hygiëne te beoordelen, en het zag er allemaal redelijk goed uit. Na afloop stond er een locale lunch klaar met onder andere bonenpastei en hele grote zwarte gebakken slakken. Een echte lekkernij, een collega van mij heeft er de volgende dag nog een voorraadje van ingeslagen (foto). Om drie uur ’s middags zijn we doorgereden naar Benin City, zo’n 400 kilometer van Lagos. Benin City is een grote stad en dus veel verkeer, files, drukte en wachten. Maar om 7 uur waren we er en de kamers zagen er redelijk uit. Lekker biertje gedronken aan het zwembad en in het restaurant wat gegeten.
De volgende morgen naar Presco, een palmolie producent die volledig geïntegreerd is. Dus eigen “Nursery” voor jonge aanplant, 10.000 hectare oliepalmen, eigen verwerking en raffinage. En zelfvoorzienend voor warmte en electriciteit, want uit 1.000 kg palmvruchten kun je 200 kg olie halen. Het afval wordt gedroogd en gestookt om stoom en electriciteit op te wekken. In totaal werken er 1.400 mensen en de meesten wonen in de twee dorpjes binnen de plantagegrenzen. De terugreis naar Lagos verliep voorspoedig, op een lekke band van de security auto na. Omdat het verstandig is altijd een reserveband bij je te hebben, moestten we even langs bij de “Vulcanizer”, meestal een jongen die met de meest eenvoudige gereedschappen in een mum van tijd de band van de velg heeft en dan de band repareert. Gaf ons mooi even de tijd een plaatselijk yoghurtdrankje te proberen en je te vergapen aan alle drukte rond het tankstation. Iedereen wil graag op de foto en het mooiste is natuurlijk de foto terugzien op het lcd schermpje.
Op de terugweg, voor het eerst wat mij betreft, langs de kant van de weg gegeten. Natuurlijk veel bekijks, want iedereen probeert je meteen wat te verkopen. Maaltijd bestond uit pounded yam (een soort cassave) en Pangasoep met daarin een stuk gekookte Catfish. En dat alles zonder bestek, maar wel met een heerlijk koud Heineken biertje erbij. Het eten is hier bij tijd en wijle ontzettend scherp, en deze Pangasoep speelde wat dat betreft mee in de Eredivisie. Maar best wel lekker en een hele ervaring rijker.
Boris is van de week weer begonnen op school en leert er dagelijks weer een paar woorden en letters bij. Hij voetbalt nu bijna iedere dag met de wachten en het overig personeel en van de week kwam er spontaan en Nigeriaanse moeder met haar zoontje meevoetballen. Haar zoontje had Boris gezien vanuit hun appartement waar ze wonen en wou persé meedoen.
Onze weekeinden beginnen al redelijk vol te raken met uitnodigingen voor parijtjes en feesten, we komen soms tijd tekort voor alles.
Groeten, Hans
Groeten, Hans
25 Oktober 2007 - 05:01
Margreet:
Goeiemorgen,
ff snel 'n berichtje voor 'k weer ga werken.
wat 'n leuke verhalen weer. als 'k al deze verhalen lees en je foto's bekijk, dan herken ik veel... maar dan wil 'k ook heel graag weer. nog ruim 3 maanden wachten en dan mag ik ook!
balen zeg, zo'n overstroming, maar gelukkig kunnen jullie er achteraf toch om lachen. Gelukkig gaat 't met boris ook steeds beter... volgens mij gaat hij 't steeds leuker vinden.
Hans, volgens mij ben je al aardig ingeburgerd... maar 'n echte nigeriaan zul je nooit worden hor, of je moet 'n hele laag bruin op je lichaam smeren;). (volgens de gambianen moest je je dan wassen met modder... haha... dan zou je net zo bruin worden als zij;)).
tjonge elk weekend lijkt bij jullie wel vakantie... heerlijk... klinkt erg aantrekkelijk!!!:D
fijne week verder en miss tot snel???;)
liefs margreet -
25 Oktober 2007 - 08:56
John:
Erg doorsneeweekje? Overstroming in huis,binnenlands reisje,lijken op de weg,lijkje op de BB.Hier zou het voorpaginanieuws zijn in het dorpsblad.Dat varken op de BB is natuurlijk afschuwelijk.Onze kuuskes zouden ervan gruwen zoiets te moeten zien,laat staan zelf mee te maken.Boris verkeert op de foto in ruim gezelschap.Hij lijkt het wel zeer naar zijn zin te hebben.
Wel enorm grote escargots,nooit eerder zo groot gezien,het lijkt wel of ze met kunstmest grootgebracht zijn.Voor het opeten wel even paar dagen op dieet van meel zetten om giftige plantdelen uit te laten scheiden.Anders moet je wel alle beschikbare Chocomel opdrinken om er weer bovenop te komen.Groet John -
25 Oktober 2007 - 12:03
Heleen:
Dag mensen,
Wat een ontzettend leuke foto's weer!
Geven een goed beeld bij de tekst!
Oh, wat zullen jullie gebaald hebben van die waterravage!...kom je thuis van een heerlijk dagje en dat dat!!
Zo, Adrie dus dat is voorlopig met de hand wassen!?! hahaha.
Liefs -
25 Oktober 2007 - 12:53
Ivonne En Jo:
Wij zijn toch wel blij dat de weken hier er niet zo doorsnee uitzien als bij jou in dit bericht. Alhoewel er waarschijnlijk weinig aan te doen is zou ik er toch redelijk nerveus van worden.
CU Jo -
25 Oktober 2007 - 13:58
Anneli:
Wat een ellende met die overstroming!!!!Een nieuwe wasmachine,....is deze wel gewoon te krijgen? Of is deze dan ook gelijk 5 keer zo duur? Fijn voor Boris dat hij lekker kan voetballen. Kan Chike veel van hem leren in de kerstvakantie. Chike heeft het vaak over Boris en wilt hem graag bellen. Dat gaan we dus ook snel doen. Kunnen ze weer lekker bij kletsen.
groetjes en een dikke kus voor Boris. -
25 Oktober 2007 - 14:38
Karin & Kids:
Hallo daar,
Allereerst bedankt voor de verjaardagskaart voor Marloes. Omdat haar vader deze week in Amerika is, ben ik op haar verjaardag met Marloes en Joost naar Plopsaland geweest. Erg saai natuurlijk vergeleken met alle avonturen in Nigeria, maar wel erg leuk.
Ik hoop voor jullie dat de komende week een beetje abnormaal is....
Groeten van Marloes, Joost en Karin -
25 Oktober 2007 - 20:36
Hans En Nelly:
Wat een belevenissen , het blijft je allemaal verbazen. Het een komt over het ander en je moet maar blijven lachen. Aad, hoe doe je dat nu met de was. Ik neem aan dat er bij jullie geen wasmachines te krijgen zijn. Moet die ook met de container komen?? of hebben ze ergens nog een langzaamwasser voor je staan. Aan de foto's te zien vindt Boris ook wel zijn draai. Fijn hoor. Zie je al een beetje uit half december?
Het ga jullie goed. Hans en Nelly en de kinderen. -
26 Oktober 2007 - 13:22
Moe De Mik:
Hoi Boris, Adrie en Hans, ik zit nu bij Dirk op de Koffie, heb net je doorsnee week gelezen, phoe phoe jullie maken nog al wat mee in een week. het weer is prachtig, ben druk bezig geweest in de tuin, en moest nog een enkele boodschap doen op dorp.
het gaat jullie goed,
groetjes je lieve (oma)(schoon)moeder
kusjes -
27 Oktober 2007 - 12:23
Tonnie:
Bedankt dat ik weer met jullie mochten meekijken in jullie leven.
We genieten van elk verhaal en zijn blij als er weer een bericht binnen komt.
Als ik de foto zie van het verzamelpunt fruit, denk ik wat is het daar prachtig dat wil ik zien. Als ik je verhaal lees over de lichamen langs de weg, denk ik wat verschrikkelijk.
Ik hoop jullie snel in het echt te ontmoeten en de verhalen uit jullie monden te horen.
Groeten van de Drutens -
29 Oktober 2007 - 13:14
Elly:
Hallo Adrie Hans en Boris,
Namens Louise hartelijk dank voor de kaart en dat je dan ook nog even belt maar dat is dan ook eigenlijk wel veel te kort Normaal kletsen we wel wat langer dat gaat nu natuurlijk niet dat snap ik wel, dat doen we weer als je 3 weken naar Nederland komt. Zoals gezegd bij ons alles goed Marius vanmorgen wel een beetje moeie benen na die marathon van gister.Groeten wee r en ik laat je volgende wek horen hoe erg het voelt om 44 te worden,kun je je al vast voorbereiden op de klap volgende maand.Groeten en tot volgende keer. -
01 November 2007 - 19:00
Nicht Adrie B:
hallo niggie
hier weer eens een berichtje uit het ouweland.ik vind het zo leuk om jullie zo te kunnen volgen ,hoewel ik het de laatste weken een beetje gemist had door drukte en vakantie .is alles al weer een beetje op gedroogt wat een bende he'Ik vond het ook leuk dat je een mail gestuurd had.Hier gaat alles gewoon z'n gangetje m'n moeder is naar egypte geweest met thera vond het wel mooi maar ze gaat niet meer .Nou nicht ik wens je al het goede groetjes ook aan boris en hans tot horens!!!! -
03 November 2007 - 20:21
Ditta:
Wat heerlijk dat wij nu in Lagos een echte "Adrie Hein" hebben. Voor het eerst een heuse kwarktaart gemaakt die stijf is en blijft. En ze blijft ook nog op de kleintjes letten! 5 pakjes gratis gelatine, wat kan een mens daar blij mee zijn:)
Nou op naar de manloze week!
groetjes Ditta