Sinterklaas in Lagos
Door: Hans Berghorst
Blijf op de hoogte en volg Hans
25 November 2007 | Nigeria, Lagos
Hallo iedereen,
We raken steeds meer ingeburgerd in Nigeria en komen af en toe tijd tekort. Als je wilt kun je elke dag wel naar een ander feestje, party, barbeque enz. Afgelopen zaterdag was de finale van de MD’s cup, het Wamco voetbaltournooi. Voorafgaand aan de finale was er een “Novelty” match, waarin Mangement en staf tegen elkaar hebben gespeeld. Nigerianen zijn ontzettend fanatieke voetballers en het ging er dan ook hard aan toe met als gevolg dat Kapil’s linkerarm de komende zes weken in het gips zit. In een botsing met Alex, de Supply Chain Manager is hij verkeerd terecht gekomen met een los botdeeltje als gevolg. Heel pijnlijk allemaal. Hoewel je in Nigeria 3 hoofdstromen van afkomst hebt (Yoruba, Hausa en Igbo) en vele honderden stammen en talen is er één bindende factor en dat is voetbal. In Januari is de 2 jaarlijkse Africa’s cup in Ghana en wij sponsoren het nationale eftal (“Super Eagles”). We hebben sponsored magazines op de TV, grote billboards langs de kant van de wegen en TV commercials. Alles onder ons nieuwe motto “Peak, It’s in you”. Ik ga er van uit dat we nog wel een wedstrijd in Ghana gaan bezoeken volgende maand.
Boris is gelukkig helemaal genezen van z’n bacteriële infectie en is weer volop aan het sporten inmiddels. Het was een weekje afzien voor hem. Niet buiten mogen spelen en dus binnen veel TV kijken en spelletjes doen. Maar intussen staat de trampoline er en bij 35 graden in de brandende zon springt hij er lustig op los.
Afgelopen week hebben Luc en Stans Dahlhaus Nigeria bezocht. Luc is de voormalige voorzitter van de concern directie van Friesland Foods en is hier ook nog 6 jaar Algemeen Directeur geweest van Wamco. Luc heeft van de Nigeriaanse overheid voor alle bewezen diensten de MFR (Member of the Federal Republic) onderscheiding gekregen en deze tijdens een officieel banket opgespeld gekregen. Daarnaast hebben zijn vrouw en hij voor de bijdragen aan de locale gemeenschap een dubbele Chieftancy titel gekregen van de Oba (koning) van Ogba, Ikeja. Heel bijzonder want dit was de eerste keer dat een dubbele titel is verleend in Lagos. Leuk om allemaal mee te maken, met veel ceremonieel en toespraken. Op donderdagavond was er nog een afsluitend diner bij Kapil thuis met 60 gasten. In dit huis hebben alle MD’s van Wamco gewoond, dus voor Luc en Stans een weerzien met het huis maar ook met het huispersoneel dat in de afgelopen decennia veel MD’s heeft zien komen en gaan.
Deze week was ook de Boardmeeting van Wamco. We hebben een gemengde Board met daarin o.a Luc Dahlhaus en Theo Spierings namens Friesland Foods en een aantal Nigeriaanse Boardleden. Na afloop hebben we ze rondgeleid door de fabriek en daar bleek wel dat Luc hier bijzonder populair is. Iedereen herkent hem en wil even met hem praten. Ik geloof dat Luc en Stans erg hebben genoten van hun “afscheid” van Nigeria.
Vanmiddag was de intocht van Sinterklaas in Lagos. Dit is al jaren een hele happening waar zo’n driehonderd mensen op af komen. We hebben Bart meegenomen, de opvolger van Arend die deze week aan z’n introductie is begonnen. Sinterklaas kwam aan op z’n onafscheidelijke schimmel vergezeld van een aantal Pieten. Een heel leuk feest met natuurlijk Hollandse (Van Dobben) bitterballen, banketletter en veel bier, want voor hete chocolademelk is het toch wel wat te warm. Evengoed raar om bij 35 graden Sinterklaas binnen te halen. Boris vond het allemaal fantastisch, er waren kinderspelletjes georganiseerd, volop strooigoed en natuurlijk kadootjes voor iedereen. Adrie is helaas gestruikeld over een muurtje en heeft haar enkel vervelend verstuikt. Meteen ijs erop en het zag er niet goed uit. Ze kon niet lopen en het deed erg veel pijn. Ze heeft de hele middag vanaf een stoel met het pootje omhoog toegekeken, maar gelukkig kon ze op het eind van de middag weer wat schuivelen. Een Nurse heeft de enkel gezwachteld en raadde ons aan naar het zieknhuis te gaan voor een foto, maar daar wilde ze niks van weten. Morgen maar even kijken hoe het er voor staat. Voor Boris en Adrie is het echt aftellen nu. Nog drie weken en dan mogen ze terug naar Nederland. Boris wil vooral met z’n oude vriendjes spelen en voetballen bij Old Forward. Hij heeft al diverse uitnodigingen gekregen en mag meedoen met het Kersttoernooi. De komende weken hebben we nog fiks wat partijtjes, etentjes en feesten en we vieren hier thuis Sinterklaas op 5 december met een aantal gezinnen. Dan is er nog het grote Wamco personeelsfeest volgende week zaterdag, dat schijnt ook erg leuk te zijn. Aansluitend ga ik door naar Kuala Lumpur, zaterdagavond weg via Nederland naar Maleisië, en dan dinsdagnacht terug om hopelijk 5 december aan het einde van de middag op tijd thuis te zijn voor pakjesavond.
Ik moet er wel aan wennen dat je voor een paar meetings zo lang moet reizen, maar vind het ook erg leuk dat je kunt kijken in andere landen en culturen. En je weet natuurlijk ook niet waar we t.z.t. terecht zullen komen als onze tijd in Lagos erop zit.
Inmiddels hebben we besloten te gaan verhuizen naar een ander huis, iets verderop in de straat waar we aanvankelijk gepland hadden naar toe te gaan. Omdat nog niet duidelijk is wanneer en waar naar toe Meeuwes en Geke op hun volgende assignment gaan en wij toch wel een keer willen verhuizen hebben we gekozen voor het huis van Gerjo, onze vorige commercieel directeur. Althans als de verbouwing voorspoedig gaat verlopen. Er moeten 4 badkamers vernieuwd worden, een nieuwe keuken, heel veel breek- en schilderwerk, dus het kan nog wel even duren. Als het te lang duurt kunnen we alsnog besluiten naar het huis van Meeuwes en geke te gaan. We zullen wel zien, maar de bouwvakkers zijn begonnen dus wie weet........
Op het werk ontwikkelt alles zich naar wens. We gaan het jaar afsluiten met zeer goede verkopen en ook in de productie hebben we weer goede vorderingen gemaakt. Al gaat alles wel langzamer dan je zou willen. Af en toe is het net de processie van Echternach, twee passen naar voren en dan één pas achteruit. De drie grote projecten waar we mee bezig zijn lopen tegen het einde al gaat het niet van een leien dakje. Veel kwaliteitsprobelemen tijdens de bouw en veel contractors komen hun afspraken herhaaldelijk niet na, ondanks alle plechtige beloften die ze doen. Vanaf 17 December waarschijnlijk leggen we het merendeel va de productie stil voor groot onderhoud en op 2 januari starten we weer op. Maar dan hebben we er inmiddels een heerlijke vakantie in Nederland opzitten en gaan we er met opgeladen accu’s weer tegenaan.
Groeten uit Lagos,
Hans, Adrie & Boris
Groeten uit Lagos,
Hans, Adrie & Boris
25 November 2007 - 19:36
Luca, Anja En Dirk:
Hoi fan Berghorst,
wat een verhalen weer, top hans dat je ons allen op de hoogt houd van jullie belevenissen.
algelopen zaterdag onze verjaasdag gevierd, hok met kippen, maar wel erg gezellig. nou, we zien jullie binnen kort geliukkig weeer in Nederland.
groetjes -
25 November 2007 - 22:44
Dries En Carla:
Hallo Hans, Adrie en Boris,
Fijn om te weten dat sinterklaas ook in Lagos aangekomen is. Mag Boris nu ook zijn schoen zetten?
Adrie sterkte met je enkel.
Wij wensen jullie nog heel veel plezier met de pepernoten en chocoladeletters(?) en alvast een hele goede reis naar huis.
Liefs, Dries en Carla -
26 November 2007 - 08:35
Elly Swemmer:
Zo dit klinkt beter dan de vorige keer met Boris zijn dip.Op Adrie haar enkel na natuurlijk. Sinterklaas bij 35 graden is wel wat raar ja hier is het echt sinterklazenweer met regen wind en 8 graden.En wat is dat ik weet niet waar we terecht komen na Lagos? Leuk ook een foto van Adrie dan kan ik ten minste even zien hoe bruin je bent. Groeten van Marius Marius Louise en Elly -
26 November 2007 - 08:41
Karin:
Hoi Hans, Adrie en Boris,
Wat leuk dat Sinterklaas ook helemaal naar Nigeria afreist.
Gelukkig maar dat Boris weer is opgeknapt. Want met 35 graden niet kunnen zwemmen is natuurlijk geen pretje.
Erik gaat binnenkort ook naar Azie (India en Thailand). Wie weet komen jullie elkaar wel ergens tegen...
Goede reis vast in december naar Nederland en dan bellen we zeker.
Groeten Erik, Karin, Marloes en Joost -
26 November 2007 - 10:50
Heleen:
Dag lieve mensen,
Wat een mooi lang verhaal met bijbehorende foto's!!
Wat fijn dat Boris weer opgeknapt is van zijn infectie, nu moeders nog!! ohoh...gelukkig geen gipsvlucht;)
Ja, het aftellen kan nu beginnen naar NL, fijn om dan weer even terug te zijn, en dan maar kijken of dat voor jullie geldt: "Oost west..."
Nu Hans eerst nog naat Maleisie (jaloers!) en Kuala Lumpur!! wat een belevenissen.
En...ik ben op slag verliefd na het zien van een van de foto's..kunnen jullie baby Amy ook meenemen naar NL?;)
Nou een fijne sinterklaas alvast, hopen dat je erbij bent Hans!!
Adrie, beterschap!
En Boris een dikke kus.
Liefs van mij. -
26 November 2007 - 18:18
John & Wies:
Voor jullie vertrek naar de Bult nog even een berichtje van jullie fanclub uit Oudleussen (NL)De Trampoline voor Boris is duidelijk op de groei aangeschaft of ook geschikt voor vader en moeder? Als jullie een Negerbouwvakker kunnen vinden dan is het misschien verstandig om een diep rond gat onder de trampoline te graven en de rand van de trampolien te laten zakken tot enkele cm boven het maaiveld.Scheelt heel wat verstuikte en gebroken lichaamsdelen als je eraf stuitert(als ik de verhalen van mijn familie moet geloven.)Boris straalt op de foto met de trampo een onbegrensd enthousiasme uit.Als jullie over een paar weken weer in Nederland zijn zul je al die feestjes nog gaan missen.Sinterklaas is hier inmiddels dan alweer voorbij maar kou en gure winden zijn gebleven.Iedereen is hier intussen aan de trui,stampotten,spek en rookworst.De korte broek kan dus in Lagos blijven.Tot ziens in NL.Groet J & W
27 November 2007 - 09:12
Lida:
Hoi Hans Adrie en Boris
leuk al die verhalen en wat een feesten zeg.dat heb je hier in Nederland niet.Wat wij hier nu vieren is Sinterklaas,wat natuurlijk ook weer erg spannend is.En wat fijn dat de Sint ook in Nigeria is aangekomen.zou de Sint ook nog in Nederland wat kadootjes achter laten voor Boris?Wij zijn blij dat je weer helemaal bent opgeknapt Boris,en dat je weer van alles mag doen.
Nog even en dan zijn jullie weer thuis en hopen we jullie te zien.Hier gaat alles goed alleen het weer is niet zo.
Bij jullie is het beter, en Boris niet te bruin worden hoor,want dan vallen wij nogal op bij jou.Boris tot gauw en een dikke kus van Lorenza en Valencia en een dikke lebber van Bono.
En een knuffel van Sjaak en Lida
Groetjes aan je paps en mams
27 November 2007 - 22:24
Mike & Ruby:
Hoi familie !
Wat fijn dat Boris weer de oude is! Het vooruitzicht op de trampoline was voor hem blijkbaar een heel goed middel om weer aan te sterken ! Hij is het zeker nog niet verleerd die kleine wildebras !
Hoewel kleine........wat zie je hem groeien !!
Leuk dat jullie ook verblijd zijn met de komst van Sinterklaas,alleen onder heel andere weersomstandigheden! Hier is het al weken koud en hebben we 's avonds allang weer de verwarming aan, kun je er wat bij voorstellen ??!
Zal voor jullie wel weer een hele overgang zijn staks in december !
He,he,nu eindelijk ook eens een foto van Adrie !!Ben je soms niet zo fotogeniek?!
Wat een smakkerd heb jij gemaakt, zou als ik jou was er maar niet te lang mee door lopen ( schuiven ) want het kan veel erger zijn dan je denkt !
Bij mij leek het toen in de eerste instantie ook wel mee te vallen maar ik heb er zeker ( niet om je bang te maken ) 3 maanden mee gelopen en ik had dus wel mijn enkelbanden gescheurd !!
Wat een verhalen ook deze keer weer, zo heb je altijd wel wat te melden, is het geen idee om jullie te volgen op de tv met een soap serie zoals Frans Bauer die jullie al is voorgegaan ?!
"familie Berghorst in Nigeria",klinkt niet gek toch ?!
Fijne Sinterklaas straks,
liefs uit Hengelo
30 November 2007 - 13:32
Josina:
Hoi Hans en natuurlijk ook de rest van de familie
blij met de superleuke verhalen, en ook erg leuk om Bart op de foto te zien ;) Gisteren is de container vertrokken, dus de boekenkasten en dweil zijn onderweg! Kunnen ze een mooie plek in het nieuwe huis krijgen (want zal vast wel zo lang duren voor we de container mogen uitpakken dat het huis vast al af is ...)
heel veel plezier daar en tot niet heel lang meer
groetjes Josina -
01 December 2007 - 16:21
Hallo allemaal,
Idd wel raar om sinterklaas te vieren bij 35 graden... haha maar je hoeft je geen zorgen te maken om uitlopende schmink;). wel leuk dat sinterklaas ook ff de moeite heeft genomen om naar nigeria te komen. en boris... nog verwend door sinterklaas? en gelukkig hoef je niet meer de hele dag binnen te zitten, maar kun je weer lekker voetballen en springen op de trampoline... en dus lekker veel zweten;).
Tja tante adrie... volgens mij moet je de volgende keer je voeten iets hoger optillen als je over 'n muurtje wil stappen... of was je 'n beetje afgeleid?:P hoe is 't nu met je enkel? ben je nog naar 't ziekenhuis geweest... je ben trouwens wel lekker eigenwijs he;). nou ja 'k hoop iig dat 't weer goed is gekomen.
heel erg bedankt voor jullie kaart... leuk! Ma belde donderdag dat ze een kaart voor mij had gekregen, maar 'k ben woensdag weer halve dagen gaan werken en woon dus weer in Vlaardingen. dus ze belde, en toen heeft ze 'em maar ff voorgelezen. en ja, nu ben 'k weer in bergambacht, dus nu heb 'k 'em ook gezien:). bedankt!
nou ja zoals je begrijpt, met m'n knie gaat 't goed. 'k kan er bijna alles weer mee en ook m'n hoofdpijn is gelukkig weer over. 'k mag vanaf volgende week weer full-time gaan werken, alleen mag 'k nog niet langer als 'n kwartier tot half uur stil staan, dus 'k kan nog niet assisteren bij operaties enzo... en ben dus voorlopig nog ff 'n manusje-van-alles. verder heb 'k 2 tot 3 keer per week fysio, best intensief maar wel goed!
zo 'k ga weer stoppen. groeten van iedereen uit bergambacht! enne tot snel he! de maand december is iig vast begonnen;)!
liefs -
03 December 2007 - 18:53
hello again,
stond 'k toch vanmiddag bij de fysio hard te trainen(;)) naast 'n nigerian man... Ayodele Adeleye verdediger bij Sparta. jaja... 'kheb helemaal geen verstand van voetbal ofzo hor:$. maar 'k hoorde hij hem zeggen dat hij uit nigeria kwam, en dus heb 'k 't thuis op internet maar ff opgezocht hoe hij heette;). tja toen 'k dat hoorde moest 'k natuurlijk gelijk ff aan jullie denken:).
'k heb nl fysio bij 't Sparta Stadion, en dus ja daar hebben ook voetballers en andere sporters af en toe fysio of iig soort van begeleiding. niet dat ik hen ken ofzo, maar na zo'n anderhalve week intensieve fysio, ga je voetballers wel herkennen...
haha dit wilde 'k jullie ff vertellen:).
tot snel!
liefs
03 Februari 2010 - 06:31
Wilma, Jeffrey En An:
Hallo Hans,Adrie en Boris,
Wat een verhaal,en belevenissen,wel leuk dat Sinterklaas zels met 35 graden word gevierd.
Adrie veel sterkte met je voet,die inmiddels wel beter zou zijn.
Leuk dat jullie steeds meer ingeburgerd raken.
En dat het met Boris zo goed gaat.
Hier is het koud en glad.
Groetjesssssssssssss