Handel in de Go slow - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu Handel in de Go slow - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu

Handel in de Go slow

Door: Hans Berghorst

Blijf op de hoogte en volg Hans

23 September 2007 | Nigeria, Lagos

Een dagelijks hoogtepunt is de rit terug vanaf de fabriek terug naar huis. Niet omdat ik dan naar huis ga, maar om de dagelijkse taferelen onderweg. In deze rit, die afhankelijk van de verkeers- en weersomstandigheden tussen de 45 min. en 2 uur duurt, krijg je een aardig beeld van de Nigeriaanse samenleving. Chaos alom op de wegen en het beeld wordt in hoge mate bepaald door handel. Langs de kant van de weg staan 100en stalletjes waar allerhande waar wordt aangeboden. Veel etenswaar natuurlijk, maar vooral de verkopers in de “go slow” –de file- hebben een wisselend en vaak ook vermakelijk assortiment. Elke Nigeriaan wil in z’n hart eigenlijk maar één ding en dat is een zaak(je) van zichzelf. Dus wordt er van alles en nog wat verhandeld. Vorige week is er blijkbaar ergens een container met “soft toiletsseats”aangekomen. En show exemplaar rond de nek en een stapel op het hoofd en zo proberen ze tussen de auto’s door laverend hun waar aan de man te brengen. En er moet natuurlijk snel onderhandeld worden, want het verkeer wacht niet. Van de week heb ik nog een mooie (nep) Montblanc vulpen gekocht. Vraagprijs 3.500 Naira en binnen een minuut afgemaakt op 500 Naira, het handelen is veel leuker dan de koop en garantie totdat je uit het zicht verdwenen bent. Tevens wordt de go slow door bedelaars gebruikt om je wat geld afhandig te maken en er worden hele toneelstukken opgevoerd. Zo is er een man die met ontbloot bovenlijf rondloopt, daarop met veel pleisters een infuusslang heeft geplakt met daaraan een lege infuuszak. Luid pratend en intussen veelvuldig wijzend naar de hemel boven hem probeert hij je duidelijk te maken dat jij een cruciale rol speelt in zijn genezing. Elke vrijdag op hetzelfde kruispunt. Ik herken nu ook veel mensen en zij jou en ook al koop of geef je niks, men blijft over het algemeen vriendelijk.. De vaste traffic officers die je op de kruispunten ziet, zwaaien keurig terug en worden af en toe beloond met wat melk als ze inderdaad de doorstroming bevorderen. Big business zijn de telefoonkaarten, want hoe arm de mensen ook zijn, iedreen heeft één of meer mobiele telefoons.
De straat voor ons huis nadert nu z’n voltooing, zelfs op zondag wordt eraan gewerkt. De auto’s kunnen nu al een week niet bij huis komen, dus die worden gestald bij een collega een straat verderop. Met het oog op de werkwijze had ik er een hard hoofd in of het wel goed zou komen, maar het eindresultaat valt niets tegen.

We hebben een redelijk rustige week achter de rug. Alles begint te wennen en Boris en Adrie beginnen hun draai te vinden. Boris komt intussen vrolijk uit school, speelt met vriendjes en zelfs ook schoorvoetend met meisjes (!) en is druk met voetballen, zwemmen en tennissen. Hij kan de eerste woordjes schrijven, maar is volgens de juf nog erg onzeker op school. Hij wil alles te perfect doen en het tempo ligt daardoor laag. Maar de progressie is duidelijk dus we hopen en denken dat dit slechts een kwestie van tijd is. Hij maakt intussen grapjes in het Engels met Antoine, Martins (Chauffeur Adrie) en de wachten en salueert keurig terug bij het verlaten en betreden van ons terrein. Wat erg moet wennen is dat er maar zo weinig jongens in groep 3/4 zitten. Omdat Shell de activiteiten van Expats in Port Harcourt aan het afbouwen is worden er wel meer kinderen verwacht binnenkort, dus hopen we dat er wat nieuwe klasgenoten bij zullen zitten. Adrie heeft haar eerste baantje te pakken: op vrijdagmorgen bieb juf op school.

Gisteren is Hans List aangekomen, onze eerste bezoek hier in Lagos. Hij blijft tot en met volgende week zondag en we hebben een leuk programma gemaakt. Vandaag naar de beachhut geweest, lekker uitwaaien en de Hansen zijn beide behoorlijk verbrand. Hans List heeft ons “boodschappenlijstje” meegnomen, dus hebben we nu zelfs echte Unox rookworst in huis. Nu nog wat zuurkool zien te scoren en het geluk is volmaakt, stamppot bij 35 graden buiten.

Groeten,

Hans

• 23 September 2007 - 20:50

Fam. Jubbega:

Fijn om te lezen dat het leven begint te wennen. Fijne week toegewenst met jullie gasten en tot mails.

groetjes uit Nijensleek
    Berry, Hendrika, Wilco en Robert

• 24 September 2007 - 07:45

Mike & Ruby:

Hoi allemaal!!

Wat een prachtig verhaal over wat je allemaal meemaakt onderweg voordat je weer thuis bent!!
    Ik zie het al helemaal voor me met die vent aan dat infuus, geweldig !!
    Wanneer koop je je eerste "Rolex"?????

In Turkije, vooral op de markt kennen ze ook veel van deze soort gelijke praktijken, alleen blijven ze daar niet echt vriendelijk als de koop mislukt!
    Je krijgt dan te horen: "mamma alleen maar kijke en niet kope!"
    En alles word aangeprezen met de steeds herhalende woorden: "I make you a good prize!"
    Die "good prize" laat vaak veel te wensen over, maar dat snap je natuurlijk wel!!

Fijn te horen dat het voor Adrie en Boris begint te wennen, al het begin is immers toch moeilijk!!
    En "biebjuf"is toch een leuke bezigheid?
    Is Boris inmiddels al een "zwarte pietje" geworden door de zon???
    En dan met zijn blonde haren, hij zal wel goed in de smaak vallen daar!

Fijne dagen samen met Hans List,jullie eerste bezoek uit Nederland!!
    Doe hem de groeten van ons !
    Zuurkool al gevonden???? Geniet van je Unoxje !!
    Enne..........smeren jullie je voortaan wat beter in ??????!!

Liefs,
    Ruby

• 24 September 2007 - 08:04

Heleen:

Dag daar,

Leuk dat hans List er is, een weekje "als vanouds" maar dan vele kilometers van huis!
    Gelukkig dat het allemaal wat meer begint te wennen nu, vaak is het ook een kwestie van tijd, hou ouwewijverig dat ook mag klinken.

Gniet van jullie bezoek, en de meegebrachte delicatessen!! liefs van mij

• 24 September 2007 - 10:11

Maya Oosterhoff:

Vele punten van herkenning: de straathandel bij de stoplichten en op kruispunten en hoe arm ook, maar iedereen een mobieltje waar 10 - 25% van het maandsalaris mee wordt verbeld.

Het is hier bloedheet, maar zwembadwater nog ijskoud. volgende maand wordt begonnen aan een echt zwembad waar ik baantjes kan trekken en intussen ben ik verpleegster. Niet lachen, maar Jan is omver gelopen door een Vlakvark (Whartdog, soort Wild Zwijn). Het beest had ontdekt dat er in de workshop voer staat. Toen Jan naar binnen wilde, wilde het Vlakvark net naar buiten en dat paste dus niet. Jan compleet tegen de vlakte en nu een zere knie. Maar 't wordt al beter!

groetjes,

Maya c.s.
    www.leopardleap.co.za

• 24 September 2007 - 10:51

Elly Swemmer:

Hallo Hans Adrie en Boris
    Heel fijn om te horen dat Boris het nu toch wel naar zijn zin heeft. Is mijn pakje nog mee gekomen met Hans of zal ik een niuw sturen? Ik heb vanmorgen Marius zijn rijlessen geregeld voor januari zodat hij in 4 weken (hopen we) zijn rijbewijs kan halen.Verder alles goed hier,de herfst is begonnen slagregens en windkracht heel veel aan de kust dus die rookworst zal hier vanavond ook wel smaken. Groeten en tot de volgende keer.

• 24 September 2007 - 12:55

Tity:

Hallo Allemaal,
    Hoe vindt Hans List jullie onderkomen? Ga er samen maar lekker van genieten!
    Heel fijn dat Boris en Adrie hun draai hebben gevonden en dat gaat steeds beter worden!!!

• 24 September 2007 - 14:26

Anneli :

Hoi Hans, Adrie en Boris,
    Gelukkig begint Boris te wennen. En natuurlijk is het geweldig om meisjes te spelen. Nog even wennen en dan wilt hij niet meer anders (hahaha). Geniet er van en ik bel binnekort weer even.

• 24 September 2007 - 20:58

Jack & Hennie :

Hoi family,

Het is bijzonder leuk om te merken hoe snel jullie met elkaar de draad oppakken en aanpassen aan de nieuwe omstandigheden! Alleen maar kansen!!
    Doe Hans List ook de groeten en een beetje voorzichtig met die Unox worst.
    (Je weet waar de ouwe (turkey) worsten van gemaakt zijn).

Hartelijke groeten, Hennie en Jack

• 25 September 2007 - 08:57

Lida:

hoi alle drie
    Het is fijn om te lezen dat boris en adrie hun draai beginnen te vinden.
    En boris misschien is het met meisjes spelen net zo leuk,als met jongens?
    EN ADRIE je hebt een baantje gevonden je moet bezig blijven want stil zitten is niets voor jou.Geniet van de hollandse pot,wel jammer dat de zuurkool niet aanwezig is.
    Hier is alles goed,wij wensen jullie en hans de bezoeker een fijne week toe.

de groetjes van de langerakjes en een poot van bono

• 26 September 2007 - 18:02

Dirk En Anja:

hoi gelukkig voor jullie dat het allemaal wat beter gaat.zuurkool kan je heel makkelijk zelf maken,als je het recept wil horen we het wel
    groeten van ons allemaal
    dikke kus van luca

• 28 September 2007 - 12:28

John & Wies:

Onze boerenzwaluwen zijn intussen in jullie richting vertrokken(ZA)en het mais verdwijnt van de akkers,goudgeel licht en koud.Kortom herfst in Nederland en dus weer tijd voor Hema rookworst.Adrie ook al eigen chauffeur ?Het moet niet gekker worden.En dan ook nog zón opzichtige reclame op de zijkanten met"" elke dag Frico".Vrachtauto is prima(beviel ook goed in India)maar als ik Adrie was zou ik toch verwijdering hiervan eisen om minder op te vallen want je hebt in de stad ook al parkeerproblemen.Blij te lezen dat het allemaal al wat beter gaat maar het is natuurlijk wel een forse overgang naar Nigeria met al die donkere mensen.Na onze nogal spectaculaire vakantie neemt de dagelijkse gang weer langzaam bezit.Intussen alweer motorfiets en tractor gereden,samen met wat fysiotherapie gaat het alweer stukken beter.Groet John & Wies