De tijd vliegt voorbij..... - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu De tijd vliegt voorbij..... - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu

De tijd vliegt voorbij.....

Door: Hans Berghorst

Blijf op de hoogte en volg Hans

05 Mei 2007 | Nigeria, Lagos

Hallo allemaal,

Alweer een week voorbij in Lagos. Als jullie zouden mogen denken dat ik me hier zou vervelen, dat is absoluut niet het geval. De week is weer voorbij voordat ik er erg in heb, en ik kom vaak tijd tekort. De normale dag start met opstaan om 6.00am en na douche en ontbijt, dat steevast bestaat uit vers fruit en wat crackers met kaas uit Holland en een kopje thee ga ik naar het werk om 6.45am. Meestal een minuut of 35 rijden. Eerste activiteit is een snelle kop koffie met de expats van de engineeringsafdeling. Meer en meer trouwens thee met een forse scheut melk, want de (oplos)koffie is niet bijster goed. Dan standaard de fabriek in om te kijken wat er gebeurd is gedurende de nacht en wat er is geproduceerd. Output is geproduceerde dozen Evap en poeder. De productie aantallen zijn als alles loopt indrukwekkend. De blikfabriek draait 1.600 blikjes per minuut, op basis van gelakt plaatmateriaal dat via Corus in IJmuiden verscheept wordt naar de haven in Lagos (Tin can Island, hoe toepasselijk). We hebben de laatste tijd veel problemen in de haven, omdat de overheid een nieuwe clearing agent heeft aangesteld. Deze beoordelen op basis van de goederen die je importeert welk percentage invoerheffing je moet betalen, variërend van 5% voor pure grondstoffen tot 50% voor bijv. bedrukte verpakkingsfolie. Constant discussie dus om je spullen in de juiste klasse de haven uit te krijgen. Veel discussie of iets een grondstof (laag tarief), halffabrikaat of eindproduct (hoog tarief) is. Teveel vertraging in de haven leidt onvermijdelijk tot stilstand van de fabriek. Locaal zijn een aantal zaken te koop, maar het is elke keer weer een gevecht of het ondanks alle bevestigingen geleverd wordt. Van de week moest de poederfabriek stilgelegd worden, omdat er geen oplosmiddel was voor de inkjetcoders, kost je toch een dag productie. Locale inkoop, simpel spul, maar je kunt niet zonder.
De druk is hoog omdat de verkopen goed gaan en snel stijgen. De komende jaren gaan we fors uitbreiden in capaciteit. Dus nieuwbouw en machines bijplaatsen. De continue afweging is hoeveel automatisering je wilt doen. Niet omdat arbeid hier zo goedkoop zou zijn, maar of je in staat bent de boel goed draaiende te houden en of je voldoende spareparts op voorraad kunt leggen. Alles wat je niet op voorraad hebt moet of ingevlogen worden (een week) of per boot vervoerd worden (3-5 maanden). We moeten een nieuw warehouse bouwen voor gereed product en dat zou eigenlijk een automatisch magazijn moeten worden om de hoogte in te kunnen, aangezien de vierkante meters die we vrij hebben beperkt zijn. Maar dat betekent veel geavanceerde techniek met veel kans op storingen enz. Vooral op echte technische functies en projectmanagement is het nodig expertise uit Nederland te halen. Vandaar ook dat we hier relatief veel (4) expats hebben in engineering. Van de week was ook de jaarlijkse aandeelhouders vergadering, waar het definitieve dividend wordt vastgesteld. Friesland Foods heeft 53% van de aandelen, de overige 47% zijn in het bezit van 1.000 Nigeriaanse aandeelhouders. Ook veel medewerkers hebben in het verleden aandelen kunnen kopen toen het pensioenfonds werd omgezet. Tevredenheid alom want we hebben 125% van de jaarwinst als dividend uitgekeerd. Dat legt de lat voor de komende jaren meteen hoog en dat wordt moeilijk gezien de explosieve stijging van de wereldmarktprijzen voor grondstoffen. Verder van de week ’s avonds veel uit eten geweest. Dinsdagavond gebarbequed bij een collega, donderdag gegeten met een bezoeker uit Nederland gegeten bij een Italiaan hier verderop in de straat, heel goed en gisteren was er een afscheidsetentje voor het Hoofd inkoop die dinsdag met pensioen gaat. Afscheid was in een Hotel in Ikeja, vlak bij de fabriek. Zou om 4 uur beginnen, maar door het drukke verkeer waren we pas om 5 uur compleet. In een apart zaaltje, tafel opstelling in U vorm en een aparte tafel ervoor (de "high table" waaraan de pensionaris, zijn opvolger en ik (leidinggevende) plaatsnemen. Redelijk formeel allemaal. We beginnen met een roll call: je staat op, zegt wie je bent en wat je doet (functie) en zo de kring rond. En we zijn dus allemaal collega’s die elkaar kennen! Dan open ik met een welkomstwoord en bedank de pensionaris voor zijn bewezen diensten, inclusief wat anecdotes. Vervolgens houden alle aanwezigen (ca. 15) een speech en bedanken de vertrekkende collega voor z’n toewijding en wensen hem alle goeds. Namens de collega’s krijgt hij 2 kadoos, een watercooler en een magnetron. Dan de afscheidsspeech van de pensionaris. We sluiten af met een maaltijd: pepersoep met geitenvlees (voor mij niet te eten) gevolgd door rijst met kip (goed) en een fruitcocktail (altijd lekker). Om 7 uur huiswaarts, zwaar in de file, dan pas om 8.30 terug op VI. ’s Avonds met Meeuwes en Geke en een bezoeker uit Nederland naar een echt Nigeriaans café geweest met live muziek. Dit is één van de weinige plekken in Lagos waar de Nigerianen hun vrouw mee naar toe nemen, meestal zijn er alleen mannen. De muziek is hard, maar swingend en iedereen heeft het goed naar de zin. De inkomsten van de band bestaan uit geld dat bij de bezoekers wordt gecollecteerd, dus voor verzoeknummers betaal je gewoon wat. Deels Afrikaanse muziek, deels werelds (Police, Joe Cocker) compleet met prachtige saxofoon solo’s. Het werd laat (1.00am), dus vanmorgen wat uitgeslapen. Ook intussen de eerste aanvaring met m’n bewakers gehad. Toen ik gisteravond werd opgehaald door Meeuwes was geen van de twee bewakers aan de poort. Meeuwes belde mij vanaf de straat, dus ik op onderzoek uit. Na lang zoeken kwam er 1 uit de boysquaters (verblijf voor personeel), zogenaamd naar het toilet geweest. Z’n collega was even wat eten halen zei hij. Allemaal absoluut niet toegestaan, er moet minimaal 1 bewaker bij de poort zijn, en de ander moet op ronde zijn op het terrein. Dus flink boos geworden en gezegd dat dit ontoelaatbaar is. Bij terugkomst echter nog steeds maar 1 bewaker. Toen ik hem vroeg waar z’n collega was kwam er een vaag verhaal over ziek ofzo. Echt onzin, ze hadden natuurlijk gedacht dat ik niet meer weg zou gaan zo laat, dus 1 is elders naar toe gegaan. Vanmorgen via Hoofd Security de baas op laten draven en beide mannen laten ontslaan. Klinkt misschien hard maar helaas absoluut noodzakelijk, voor je eigen veiligheid, maar vooral ook om te laten zien dat je niet met je laat sollen, de schalen zijn hier namelijk erg glijdend. Vanmorgen voor het eerst vals alarm, Antoine kwam binnen en ik had het alarm nog niet uitgeschakeld, omdat ik nog in bed lag. Als test goed, binnen 5 minuten stonden 2 indrukwekkend gewapende security guards voor de deur. Je moet je dan lijfelijk laten zien, zodat zij weten dat je ok bent. Test geslaagd zullen we maar zeggen. Het is weer een lang verhaal geworden dus ik stop ermee. Morgenvroeg misschien wat meer, want elke dag maak je veel mee. Een prachtig land met leuke mensen en elke blik om je heen een foto waard.

Groeten,

Hans

• 05 Mei 2007 - 20:27

Kees De Mik:

het is inderdaad een heel verhaal maar ik ben toch blij dat je ons zo op de hoogte hou van de gang van zaken daar.
    als je soms nog een lasser zoekt om alles aan elkaar te lassen dan hou ik mijn aanbevolen ,ook heb ik kennnis van technische zaken maar dat begrijp je welanders breng ik mijn maat ook wel mee naar lagos.
    ik vind het wel hard om gelijk de beveiliging te ontslaan maar ja alles is daar anders als hier indien je dit hier flikt sta je voor de rechter dat weet je ook wel.
    ik las ook dat er toch wel een kroeg is zijn er dan veel mensen daar en is hij elke avond open
    drinken ze er heineken bier of is het allemaal niet te drinken.
    wanneer kom je weer naar Nederland terug en kom je dan nog naar Lekkerkerk.

Groetjes Kees en Jeanine
    Nieuw-Lekkerland

• 05 Mei 2007 - 21:50

Mike & Ruby:

Hoi broertje !

Wat een verhalen allemaal weer zeg, ik zat zowat aan het beeldscherm vastgeplakt, zo spannend en indrukwekkend !!
    Daar zouden de makers van "Dallas en Dynasty" nog een puntje aan kunnen zuigen !!
    Nog even een leuke anekdote: was van de week even terecht gekomen op de lokale zender "tv-oost"en hoorde terloops dat het optreden van Marga Bult en haar meiden,gepland in Lagos niet door is gegaan vanwege het gerommel tijdens de verkiezingen!
    Nouja,ik zou zeggen: wat in het vat zit verzuurd niet!!
    Groetjes Mike, Ruby & Jaimy

• 05 Mei 2007 - 22:27

Willem En Marion:

Hoi Hans, je verhaal leest als een spannend boek.We kijken uit naar de vervolgverhalen.
    groeten uit Boekelo.

• 06 Mei 2007 - 07:20

Boris:

hallo papa, wanneer zie ik je weer op de skype want dan kun je zien dat mijn gips er af is maar nu durf ik niet te lopen volgens mijn moeder je weet wel wie moet ik mij niet zo aanstellen maar het is echt een raar gevoel. chike is van de week wezen logeren wel 4 nachtjes we hebben lekker een keer frietjes gegeten met rowan en anouk bij ons thuis na het zwemmen want bij rowan hebben ze het zwembad al staan dag papa nog een paar weekjes dan ben je er weer voor even want van mama heb ik gehoord dat je de gehele week dat je in nederland bent weing thuis zal zijn. druk,druk.druk de groetjes en een hel dikke kus boris

• 06 Mei 2007 - 10:54

Mitchell En Heleen:

Dag Hans,

Heerlijk om vanuit hier jouw verhalen te kunnen lezen, en een beetje mee kunnen beleven wat jij daar allemaal mee maakt!
    Nou,tot horens maar weer, groetjes van ons.

• 06 Mei 2007 - 11:23

Corry, René En Kids:

Hey Hans,

Fijn om te lezen dat het goed met je gaat,het is heel leuk om zo alle verhalen van je te horen, het is toch wel heel apart om te lezen hoe anders het er daar aan toe gaat. Maar zeker heel indrukwekkend! Hier gaat alles z'n gangetje. Druk met PK, René is benoemd tot assitent bedrijfsleider, dus ook hij heeft nu een uitdaging om zich zelf te bewijzen! Het weer is hier prachtig dus we zitten veel met de jongens in het zwembad, lekker relax dus. We kijken uit naar je volgende mail.

Groetjes Corry René Romeck en Kelt

• 06 Mei 2007 - 17:57

Henk En Oby:

gisteren je mail gelezen.leuk te lezen over een land waar je zo weinig van weet en over jou natuurlijk. Je verveelt je daar dus nog niet.Jammer, ik had tenminste gehoopt op een beetje heimwee.Alles verder goed hier.Vanmiddag met Adrie nog even wat gedronken . groeten van henk en tot 10 juni. Oby.

• 07 Mei 2007 - 09:39

Elly Swemmer:

Vanuit een heel erg nat Dirksland heb ik alles eens doorgelezen. Normaal gesproken kom ik niet zo driftig op dat internet met Email berichten maar het is erg leuk om te lezen hoe het er bij jouw aan toe gaat. Ik ga zo Adrie no even bellen wantdie was er vanmorgen niet.
    Groetjes Elly

• 07 Mei 2007 - 19:13

Jelle De Mik:

En als je nog iemand zoekt voor vanalles als die lasser komt dan hoor ik 't wel.. Want ik kom graag mee om daar even de handen uit de mouwen te steken!!!

Jelle

• 09 Mei 2007 - 15:05

Tonny En Tity:

Nu krijg ik dit mailtje binnen, Tonny laten lezen. Die is volgens mij gewoon jaloers op jou!!!!!! Je hoeft je echt niet te vervelen daar!!!! Maar pas op werk niet te hard, je moet ook nog kunnen genieten.
    Gr. van Tity