Veel regen - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu Veel regen - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu

Veel regen

Door: Hans Berghorst

Blijf op de hoogte en volg Hans

11 Juni 2008 | Nigeria, Lagos

Beste Allemaal,

Het regenseizoen is nu echt begonnen in Nigeria. Normaal begint het regenseizoen einde maart, begin april al, maar dit jaar waren we nog van hevige regenval verschoond gebleven. De laatste weken begint het steeds vaker te regenen. Afgelopen weekeinde was het echt raak. Door ons platte dak lijkt het wel tromgeroffel en binnen de kortste keren staan de straten blank. Tot overmaat van ramp hield de generator er mee op, dus ook geen stroom meer in huis. Door de heftige regenval zijn de straten bijna onbegaanbaar en staat al het verkeer urenlang vast. Met als gevolg dat de generator monteurs pas na een uur of vier bij ons waren. Te weinig carterolie, dus wel snel verholpen, maar had dus niet hoeven gebeuren als de olie tijdens de onderhoudsbeurten op peil was gehouden. Ook hebben we weer diverse lekkages, kwam het water als een waterval(letje) de trap af en moeten er andere regenpijpen worden aangebracht. Ach we zijn er inmiddels wel aan gewend en pakken met een glimlach emmers en dweilen.
Ook op het werk was het weer raak afgelopen weekeinde. Wijs geworden van de eerdere “floodings”, hebben we nu, als echte Hollanders, een eigen delta plannetje gemaakt. Hoog water alarm geinstalleerd, waarbij op fase 1 alarm alle poorten geblokkeerd worden met schotten en zandzakken. Bij een fase 2 alarm product van de vloer en waar nodig apparatuur uitschakelen. We hebben extra pompputten gemaakt, maar zelf dat is niet niet altijd afdoende. Afgelopen weekeinde stond er binnen 20 minuten een meter water op de weg achter Wamco. En aangezien ons terrein op het laagste punt ligt van het industriegebied, kun je wel raden waar het heen wil. Alarmfase 3 betekent generatoren afschakelen en is een stadium dat we niet hopen te bereiken.

In Nigeria zitten we in een periode van forse prijsverhogingen voor consumenten artikelen. Niet dat het ons direct raakt, we eten er geen boterham minder om, maar de gemiddelde Nigeriaan die 80-100% van z’n ingekomen noodgedwongen aan voeding moet besteden raakt het enorm. Als bedrijf merken wij het vooral aan de sterk gestegen prijzen van diesel (+40% in een paar dagen!), plantaardige olie, industriele gassen en verpakkingsmaterialen.
Al met al zal de inflatie nu wel snel oplopen naar “double digits”, nadat het een paar jaar rond de 8% schommelde.

Ook hier in Lagos begint de oranjekoorts toe te slaan. We kunnen in ons eigen Holland House Lagos de wedstrijden op een groot schem volgen en ook de oranje attributen als trom-pet, shirtjes vlaggen hebben we al in huis. Heineken heeft hier inmiddels zoveel trom-petten uitgedeeld aan Nederlanders dat we een groot orkest kunnen beginnen. Afgelopen maandag is Adrie naar het Holland House gegaan, ik ben thuisgebleven. Een enorm feest natuurlijk en naar wat ik uit de medio hoor is het niet meer de vraag of Nederland in de finale speelt, maar alleen nog tegen wie. Wij (als echte Nederlanders) zijn na zo’n overwinning meteen het contact met Moeder Aarde kwijt. Nu maar hopen dat de Fransen op vrijdag geen roet in het eten gooien. Op vrijdag is trouwens heel toepasselijk Air France KLM sponsor van de avond met (ingevlogen) Franse en Nederlandse lekkernijen.

Boris heeft het trouwens wel bekeken met het voetballen hier. Er was een voetbaltoernooi georganiseerd voor alle leeftijden. Echt nigeriaans begint het dan niet op de aangkondigde aanvangstijd van 10.30 uur, maar pas om 13.00 uur! Wel een beetje trainen etc. Maar vooral veel wachten. Uiteindelijk heeft hij maar iets van 10 minuten mogen voetballen, dus dat was flink balen. Ga een kind van zeven maar eens uitleggen dat hij (volgens de Nigeriaanse coach) om strategische redenen aan de kant moet blijven. (Jullie zullen nu wel denken, dat komt omdat hij niet kan voetballen, maar daar ben ik het natuurlijk en Boris al helemaal niet mee eens!)

Het aftellen richting vakantie is nu echt begonnen, nog minder dan drie weken en dan is het grote vakantie. Boris en Adrie gaan acht weken naar Nederland om de batterijen weer op te laden, inkopen te doen en lekker overal op bezoek te gaan. Ik zelf ga 19 juli weer terug naar Lagos om weer aan het werk te gaan. Op 24 juni wordt het schooljaar uitgeluid met een echte musical door de kinderen voor de ouders. En dan op 27 juni de laatste lesdag.

Vorige week vrijdag hadden we op het werk een bonfire (kampvuur) avond, waar de awards werden uitgereikt voor o.a. mrs. en mr. Good-looking, fix-it en Peak ambassador. Gelukkig was het droog nadat het zo’n beetje de hele dag hevig geregend had. Compleet met DJ en een band, drankjes en Nigeriaanse hapjes. Dus veel dansen want zodra de muziek begint gaan hier de beentjes van de vloer.

Groeten, Hans

• 11 Juni 2008 - 14:19

Margreet:

hi there,

en nu hebben jullie de regen zeker deze kant opgestuurd... bedankt he;). 't regent hier vandaag nl al de hele dag en niet zo maar zachtjes... nu ja 'k merk er natuurlijk niet zo heelveel van want ben de hele dag hard aan 't werk op de OK zonder ramen... maar vanochtend wilde 'k (volgens goede gewoonte) hard lopen, maar 't regende echt TE hard gewoon. en net lunchpauze gehad, maar moest dus gedwongen binnen blijven:(;).

't EK volgen met nederlanders in 't buitenland is echt leuk he:). vooral op 'n internationaal schip... helemaal leuk. 'k snap 't hele voetbal niet eens... maar 't is gewoon gezellig, zolang de bal maar in 't goeie coel gaat;). maandagavond hebben we met de dutchies en andere fans eerst(heel symbolisch, maar heerlijk) spagetti gegeten en as vrijdag gaan we gezellig pannenkoeken eten!

tja nog maar 3,5 week en dan wordt 'k ook weer geacht afrika te verlaten en naar NL terug te keren... helaas. maar wel weer gezellig dat jullie er dan ook weer zijn!

byebye

• 11 Juni 2008 - 17:34

Mike & Ruby:

Hoi Hoi !!

Wat een prachtige verhalen allemaal weer, je kunt nu wel echt merken dat jullie daar helemaal ingeburgerd zijn !
    Wij hebben tot op heden nog steeds de dans ontsprongen wat betreft de regen........het is hier de afgelopen dagen erg warm en benauwd geweest!
    En je weet het he, hier in Holland is het dan altijd alles of niets !~

Kan me voorstellen dat Boris dat Boris baalde wat betreft die voetbal.........was 'ie natuurlijk in top conditie en kon hij niet scoren.......!!

Wat een fijn voorruitzicht dat de 8 weken Holland al zo snel naderen, jullie zullen wel een druk bezoekersrapport moeten invullen ?

Hoe is het met Adrie's malaria? Ben je al weer herstelt of ben je nog heel erg moe ?

Wat de voetbal betreft, de straten en huizen zijn hier allemaal behangen met oranje vlaggen en ballonnen!
    Aan de fans zal het dus niet liggen.....even vrijdag maar afwachten !!

Nou 3 musketiers, ga de daagjes maar vast tellen......ik zal ondertussen de Meccx, Esprit,Sandwich en ander gevaarlijk terrein informeren over Adrie's thuiskomst !!

Liefs uit Hengelo !!

• 11 Juni 2008 - 20:37

Mitchell En Heleen:

Dag,

Nu wij net thuis zijn uit een zonnig Side kan voor jullie de vakantie bijna beginnen, en regen of geen regen.. hier in Nl is het ook leuk hoor!
    Nog eventjes....

Groetjes van ons.

• 12 Juni 2008 - 17:46

Tonnie:

Bedankt Hans, voor weer een mooi verhaal.

• 15 Juni 2008 - 17:48

Dirk,anja En Luca:

hallo allemaal
    adrie je heb toch wel je nieuwe kaplaarzen meegenomen?en boris als je weer in lkk bent gaan we gewoon trainen bijvv lekkerkerk
    gr dirk anja en luca

• 18 Juni 2008 - 09:12

Fanclub Oudleussen:

Totale oranjegekte hier en veel bier.Dorpspleinen,stadskernen en kroegen zijn hier oranje.Nederlanders geen passie ?.Gewoon knettergek !Maar wel leuk.Wij kijken zelfs op ons grote scherm ,in goed gezelschap.Bij een doelpunt door NL gaat geluidsknop (by Wies)op maximale sterkte.Mischien maken jullie nog een staartje hiervan mee.See at home.

• 18 Juni 2008 - 19:36

Angela:

At last found the time to catch up on the news from Nigeria - you're certainly experiencing the Nigerian lifestyle to the full.
    Are you completely fit again Adrie? You must be really looking forward to coming home for the summer. Being back in the comfort of your home with all the luxuries that we take for granted.
    Have a safe journey and a relaxing summer. Hope to catch up with you when you're here, as I would really like to hear your story Adrie, and hear Boris speak English. I'm away until 22 July in good-old England, but maybe we can catch up afterwards. (I do realise that you'll have loads of people wanting to see you...)
    Take care, Angela