Scooters, scooters, scooters..... - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu Scooters, scooters, scooters..... - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu

Scooters, scooters, scooters.....

Door: Hans Berghorst

Blijf op de hoogte en volg Hans

01 Augustus 2007 | Vietnam, Hanoi

Hallo Allemaal,

Samen met mijn collega Peter Eshikena ben ik op het vliegveld van Ho Chi Min City in afwachting van de vlucht naar Singapore en vandaar door naar Jakarta. Het was wederom een zeer leerzaam bezoek, in Vietnam liggen erg veel uitdagingen. Onze omzet groeit hier verschrikkelijk hard en daarom moet er continue meer capaciteit bijgeplaatst worden. De fabriek ligt er keurig bij, zo'n 20 productielijnen waar miljoenen blikjes, pakjes en flesjes dagelijks hun weg vinden naar de consument. Er zijn langs de straat werkelijk ontelbare kleine winkeltjes waar je onder andere ons product (Dutch Lady, Yo Most, Friso)kunt kopen. En natuurlijk 1000en en 1000en stalletjes waar je wat te eten kunt kopen. Het land is in een aantal opzichten anders dan Thailnad. Minder ontwikkeld, kinderen die als je op straat loopt je aanklampen om iets aan je te verkopen, infrastructuur is minder en in het verkeer werkelijk ontelbare aantallen scooters. Op elk punt van de weg ben je omringd door scooter taxi's. De meeste berijders hebben een doek voor de mond gebonden tegen de uitlaatgassen, die overigens best wel meevallen. Het land is naar onze begrippen erg goedkoop. Een maaltijd in een goed restaurant inclusief biertjes kost ruim minder dan 10 dollar. Alleen de internationale hotels rekenen voor kamer en eten westerse prijzen. Ook hier is iedereen heel vriendelijk en gastvrij, altijd lachen en altijd groeten. Je ziet nog veel vrouwen lopen met het tradionele hoofddeksel op (foto ruimte is op, dus ik plaats foto's later), alsof de tijd heeft stilgestaan, op de fiets met een paar rijstbalen achterop. Je ziet ook veel Franse invloeden in de stad, Vietnam is een Franse kolonie geweest. Ho Chi Min City (Saigon) heeft weinig te lijden gehad in de Vietnam oorlog en heeft nog veel gebouwen in Franse stijl. De ontwikkeling gaat hard en je moet maar hopen dat met de groeiende welvaart dat de vele scooters niet worden ingeruild voor auto's, het verkeer is dan helemaal niet meer om door te komen. Als ontmoediging voor de aanschaf van een nieuwe auto betaal je hier trouwens 100% extra tax, ter beperking van het aantal auto's. En wij maar zeuren over onze hoge BPM.

Groeten,

Hans

• 01 Augustus 2007 - 08:25

Anneli :

Hoi Hans,
    Lijkt mij geweldig interessant in Vietnam, ondanks dat het land minder ontwikkeld is. Kunnen ze misschien hier ook invoeren, de extra tax voor auto's. Misschien scheelt dat in de file's.
    Hier morgen een feestje (Chike wordt dan 5 jaar). Én... het is eindelijk mooi weer!!!
    groetjes,

• 01 Augustus 2007 - 19:29

Margreet:

Ha ome Hans,

Zo dan...jij ziet echt veel van de wereld en dat in zo'n korte tijd... jij komt nog eens ergens!!! Dit wil ik ook wel! Wat moet ik daarvoor doen?;) Echt gaaf! 't Is ook echt heel leuk om je verhalen zo te lezen. Ga zo door! Enne geniet straks nog ff lekker van je (korte) vakantie in Nederland... en ja dan heelveel suc6 met z'n allen in Nigeria. Maar waarschijnlijk zie 'k jullie volgende week nog wel ff.

Liefs Margreet

• 01 Augustus 2007 - 20:10

Franka:

Na een paar weekjes vakantie in Duitsland, zie ik dat jij niet stil hebt gezeten op de website. Genoeg te lezen.
    We vonden Duitsland al ver weg. Zal jij om lachen. Wat vlieg je lekker de wereld over.
    Hou je je hoofd een beetje koel? Straks ga je de landen door elkaar halen. Zeker wel overal Engels als spreektaal (voor jou)?