Boris zit in een dip - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu Boris zit in een dip - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu

Boris zit in een dip

Door: Hans Berghorst

Blijf op de hoogte en volg Hans

11 November 2007 | Nigeria, Lagos

Boris zit in een diepe dip. Vrijdag zijn we met hem naar de dokter geweest omdat hij huiduitslag had en het blijkt een bacteriële infectie te zijn. Niet ernstigs, maar hij mag een week lang niet zweten. Dus geen voetballen, zwemmen en tennissen, en sport is z’n alles hier. Tranen met tuiten en dat maakt het verblijf hier, zeker ook voor Adrie er niet makkelijker op. Hij heeft antibiotica gekregen en creme en na een week terug naar de dokter. Hopelijk is het dan onder controle. Na de eerste verschijnselen dachten we dat het wel over zou gaan, te lang gewacht dus en een goede les voor de volgende keer. Vooral dat hij niet mag voetballen vindt hij erg, want alle schoolpauzes wordt er ook gevoetbald. Dus volgende week maar veel spelletjes, de Nintendo en oefenen met lezen en schrijven als alternatief. Door het klimaat hier gaat ontwikkelen infecties zich veel sneller, dus na de eerste symptomen moet je eigenlijk meteen naar de dokter.
Gistermiddag zijn we naar het Wamco voetbal tournooi geweest. Er zijn acht teams die in een afvalrace spelen om de “MD’s” cup met volgende week de Grande Finale. Voorafgaand daaraan is er een novelty match waar MT en staf een wedstrijdje spelen, dus moet ik ook aan de bak. Voetballen in de brandende zon, bij 35 graden. Terug na het voetballen kwamen we in een enorme file terecht, een grote chaos en we hebben er twee uur over gedaan om thuis te komen. Boris is gisteravond bij een vriendje gaan slapen, want wij zijn naar een Belgische avond geweest. Een man of 100, met band erbij en natuurlijk ook friet met stoofvlees. We pikken Boris straks op om naar het strand te gaan, wel vervelend voor hem dat hij dan niet mag zwemmen.
Van de week is Boris voor het eerst alleen thuis gebleven, Antoine heeft opgepast en dat verliep zonder problemen. Kapil en Ritu, die uit India komen, hebben in het kader van het Indiase “Feest van het licht” een feestje bij hun thuis georganiseerd. Honderden lichtjes in en om het huis, mooie vloerversieringen van gekleurde rijst en natuurlijk ook hier heerlijke Indiase hapjes. Als je wilt kun je hier van feest naar feest.
Afgelopen maandag tot en met woensdag was in in Nederland voor onze budgetbesprekingen met de concern directie. Weer even lekker naar De Bult, in je eigen huis en lekker zuurkool met worst gegeten bij Anja en Wim. Oby, Anja en Henk houden het huis en gras in prima conditie en dat is een hele geruststelling. Ook had Oby in overleg met Adrie al een heleboel boodschappen in huis gehaald (Sinterklaas is in aantocht), dus kon ik met volle koffers op woensdagochtend weer richting Lagos. Op 5 december vieren we hier bij ons thuis Sinterklaas met een aantal andere families met kinderen Boris vond het niet eerlijk dat ik wel naar Nederland mocht en hij niet. Hij telt nog steeds de weken af en hoopt er vooral op dat hij in de kerstvakantie veel kan spelen met Rowan, Rik, Martin, Luuk en alle andere vriendjes van school.
Nu het einde van het jaar langzamerhand begint te naderen hoor je meer over overvallen, berovingen en andere vormen van criminaliteit. Tegen de kerst stroomt Lagos leeg en gaat iedereen terug naar het dorp waar hij / zij vandaan komt. En dan moet er natuurlijk wat meegenomen worden voor de familie. Diverse Nigeriaanse collega’s zijn al slachtoffer geworden van al dan niet gewapende overvallen. In de praktijk betekent dit voor ons dat we ’s avonds voor zover mogelijk op Victoria Island blijven. De bruggen tussen Victoria Island en Ikoyi mijden we ’s avonds na tien uur zoveel mogelijk, want de polite post daar standaard en ook die zijn richting kerst erg opdringerig en willen een bijdrage voor hun feestdagen.
De datum van onze verhuizing naar Ikoyi is nog steeds niet bekend. In principe zouden we in het huis van Meeuwes en Geke gaan, maar er is nog geen duidelijkheid over hun volgende assignment. Het huis van Gerjo en Marthe die inmiddels naar Jeddah zijn vertrokken staat nu leeg en wordt opgeknapt. Er moeten nieuwe badkamers in, nieuwe plafonds, alle lekkages moeten verholpen worden en er moet een nieuwe keuken in. En het huis moet helemaal op nieuw gestuct en geverfd worden, van binnen en buiten. Als dit huis eerder klaar is dan dat van Meeuwes en Geke én het naar behoren is gerenoveerd is de kans groot dat we hier naar toe gaan. Het ligt in dezelfde straat en de ligging is net wat beter. Grootste struikelblok is echter de renovatie. Alles duurt hier langer dan gepland, de kwaliteit van het werk laat te wensen over en goed sanitair e.d. is slecht verkrijgbaar. Al met al denken we in ieder geval niet voor de jaarwisseling te kunnen verhuizen.
De regenperiode lijkt nu definitef voorbij te zijn, al hadden we vandaag nog wel een paar druppels op het strand. Binnenkort komt de Harmattan, de woestijnwind uit het Noorden die erg veel zand deze kant op blaast. Het zand zweeft als het ware in de lucht en je ademt het ook echt in. Met als gevolg dat iedereen snotterig gaat worden. Maar in januari /februari is ons beloofd komt het echte mooie warme weer, want regen hebben we dit jaar nu wel meer dan genoeg gehad.

Groeten aan iedereen en bedankt voor jullie reacties op de weblog, emails, kaarten, skype sessies en telefoontjes.

Hans

• 11 November 2007 - 19:18

Wilmer Van Erk:

wilmer zecht
    moet ik hem er ff er uit halen

• 11 November 2007 - 19:30

Margreet:

Hey boris,

Wat flauw zeg van die dokter! Hij houdt zeker zelf niet van voetballen, tenissen en zwemmen of in ieder geval niet van zweten?! Balen hor, maarre hopelijk is 't maar voor 'n weekje. Tja 't is natuurlijk wel lastig... niet zweten in 'n land waar 't 35 graden is!

Good luck!
    Tot december!
    Groetjes Margreet

• 12 November 2007 - 03:02

Tity & Tonny:

Heel vervelend dat Boris ziek is. Lekker verzorgen en hopelijk gaat het snel weer over en kanhij weer voetballen.
    Even hier vanuit China. Wij zijn nu een 1,5 wk in China. De eerste week was bijzonder.# dagen Beijing, over de chinese muur gelopen, tempels en plein van de hemelse vrede en de verloren stad. Vervolgens met een nederlandse delagatie naar Hefei gevlogen ivm de opening van de nieuwe fabriek,die Henny onze vriend daar gebouwd heeft voor XPS, Interessnt om zoiets mee te maken. HEFEI heeft 3 milj. inwoners.Dan
    verder naar de 1e fabriek in Suzhoe.4h met de bus.
    Hier wonen slechts 2milj.mensen.Wil nog aannemer worden dan moet men naar china gaan, want overal wordt er gebouwd.
    dan 3 dagen naar Shanghai. Dat is echt een wereld stad.
    Veel mooie dingen daar bekeken en naar de beurs Remax.
    Deze beurs was zeer groot en werd alleen maar nieuw gevulde
    cartidges getoond en de onderdelen die hiervoor nodig zijn. Iets kleiner dn de Anuga, maar wel erg groot.Nu zijn wijin Suzhou en wonen in het huis van onze vriend. Zij zijn terug nar nedeland ivm een sterfgeval van hun moeder.Best spannend als je slechts 3 woorden chinees praat.Wij enken dat er veel mensen engels praten ,maar dat hebben wij gisteren gemerkt met onze taxi chauffeur. Maar zolas heel ons leven is geweest. Wij zijn altijd nog weer op de juiste plek gekomen. Tot zover , Sterkte met Boris en Adrie Tity probeert jou een dezer dagen te telefoneren met skype, of het lukken gaat is nog niet geheel zeker, maar wij denken aan jullie.
    Groetjes, tity en tonny

• 12 November 2007 - 09:14

Maya Oosterhoff:

Wat vervelend voor Boris om zo door de omstandigheden geplaagd te worden. Vertel ons niets over de traagheid bij verbouwingen etc. We weten er alles van. Er zit trouwens op Victoria Island een company Cappaholdings die o.a. het merk Balteco (thuisbasis Estland) vertegenwoordigt. Een company die prachtige jacuzzi's maakt. Ik probeer met Anthony Anaeto tot zaken te komen. Wellicht hebben ze ook ander sanitair. www.balteco.ee

Wij zitten naar de regen te snakken trouwens. Dat wil maar niet komen behalve vorige week toen het zwembad van beton voorzien moest worden, toen begon het halverwege te hozen, hagelen, gieten etc etc. En was iedereen bang dat het cement zo weer weg zou spoelen. Gedeeltelijk is dat ook zo en moet er nu weer opnieuw begonnen worden. De contractor is trouwens eigenaar van een diamantmijn in Nigeria maar door de corruptie alleen maar geld verloren in plaats van verdiend. Een uitstekende vent die doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. Een verademing tussen alle andere oplichters die zich aannemer noemen. Aannemen: ja geld dus in de letterlijke zin van het woord. Maar presteren ho maar. Op onze website in het foto album onder "construction" zijn de vorderingen te aanschouwen.

Jan zit op dit moment ook in NL en komt woensdag a.s. weer naar huis. Ging naar z'n moeder's verjaardag die 89 is geworden. Ze herkende Jan niet en vroeg of hij getrouwd was en zo ja met een nederlandse?? Sneu om zo oud te moeten worden.

Hartelijke groeten en beterschap zowel geestelijk als lichamelijk voor Boris.

Maya

www.leopardleap.co.za

• 12 November 2007 - 09:46

Mitchell En Heleen:

Ahhh..fijn weer wat over jullie gelezen te hebben! internet lag eruit, dus dat was even afzien!
    Boris toch..da's balen! snel weer opknappen.
    Wat leuk dat Antoine heeft opgepast, eens moet de eerste keer zijn.
    Nou mensen, het beste maar weer, liefs van ons.

• 12 November 2007 - 13:26

Lida En De Rest:

hoi boris wat vervelend zeg,die uitslag.
    stil zitten lijkt mij nou niets voor jou maar als het goed gaat mag je binnenkort weer vanalles mee doen.
    en dan mag je nog niet eens zweten dat zal niet mee vallen bij de warmte in nigeria. wij vonden het in athene al warm ongeveer 22 gr.En hans dat was natuurlijk wel weer even fijn om in de bult te zijn.nog even en dan zijn jullie allemaal weer even thuis.dat zou voor boris geweldig zijn.BORIS WIJ WENSEN JOU HEEL VEEL BETERSCHAP TOE.
    Dikke kus xxxxx
    De groeten van sjaak lida lorenza en valencia en een poot van bono

• 12 November 2007 - 14:40

Anneli:

Nog een paar weken Boris, dan kan je weer even lekker naar Nederland!!!!! Misschien is een beetje luieren best lekker voor jou. Flink oefenen maar.

groetjes vanuit Oosterhout

• 12 November 2007 - 17:37

Denny:

hallo Boris

papa heeft Jannes de jeugdvoorzitter van old forward gevraagd of je ook mag komen voetballen in je vakantie op de bult en dat was goed
    dus ik hoop dat je gauw weer beter word want dan kun je je oudeteam alle afrikaansevoetbaltrucs leren en voordoen
    je mag zelfs met het oudejaarstoernooi meedoen ik hoop dat dit bericht je een beetje op kan fleuren nu stop ik met het bericht want ik ga st maarten lopen en een hele boel snoep ophalen daaaaaaag

• 12 November 2007 - 18:10

Mike & Ruby:

Hoi 3 musketiers !!

Lang niets van jullie gehoord, begon me al een beetje ongerust te maken, maar zie hier, jullie zijn weer boven water !

Wat een pech voor Boris, Word maar snel beter hoor dan kan je de schade weer inhalen !!
    Nog maar even volhouden dan ben je zo weer de oude !
    En het mooie weer schijnt er bij jullie aan te komen dus dat scheelt de helft !

Leuke en spannende verhalen dit keer weer, leuk om te lezen, laat staan om zelf te beleven !!
    Ik geloof dat je je daar nooit hoeft te vervelen als ik dat zo allemaal lees.

Hoe is het met Adrie's inburgeringscursus ?
    Begint het allemaal al een beetje te wennen of overheerst de heimwee ?!

Het heeft denk ik allemaal z'n tijd nodig,het is me ook nogal wat zo'n verhuizing !

Hier is verder alles onder controle en gaat alles z'n gangetje.
    Het weer is hier alleen niet geweldig, regen, storm en guur !
    Het is nu dus echt herfst !

Volgende week intocht van Sinterklaas, en dan is het alweer bijna kerst !

Fijn dat jullie in december weer even thuis kunnen zijn, want zoals ze zeggen.......

OOST,WEST.......thuis best !!

Liefs vanuit Hengelooooooooo

• 12 November 2007 - 18:16

Ronald:

zelfs jij aan het voetballen?? Leef erg met Boris mee, zelfs op mijn leeftijd vind ik het erg dat ik nog niet mag voetballen.

• 12 November 2007 - 19:32

Mark En Dennis Lange:

He Boris wat een pech voor jou!!!!
    Wij hopen dat het snel weer beter gaat met jou en Sinterklaas heeft vast al een paar kado's voor jou klaar liggen in de Bult!! groetjes van ons ook voor papa en mama doeiiii!! mark en dennis

• 12 November 2007 - 22:12

Anja De Waard:

hoi boris
    wat is dat nou!kom jij is snel uit je dippie.nog maar een paar weekjes en dan ga je weer naar huis.wilmer heeft erg veel zin om weer naar de bult te komen en we gaan dan lekker shoppen dan krijg je van ons een kadootje.ik hoop dat die gekke plekkies gauw weer weg gaan want daar word jij niet vrolijk van en wij ook niet hor.we denken elke dag aan jullie en ga jij vast bedenken wat je van ons wil hebben.kop op he!!!! de voetbal loopt niet weg hor.grapje,hij kan alleen maar rollen.

groetjes van
    eldert,anja,marielle,wendy,wilmer en gerald.

• 15 November 2007 - 02:12

Tity:

willen jullie s.v.p. even jullie telefoonnummer mailen naar ons
    dan bel ik even. heb alleen nr.van de bult en daarmee moet ik nog even wachten!!!!!
    boris tot op de bult en hou je haaks!!!!!!!

• 16 November 2007 - 17:05

Luuk Elting:

Hoi boris, ik wil wel met je spelen in de kerstvakantie. De hut in het hooi staat er nog. Hij is beetje ingestort dus in de vakantie kunnen weer aan het werk. Groetjes van luuk

• 20 November 2007 - 10:07

Luuk Elting:

Hoi boris, vindt leuk als je oudjaarsdag mee voetbalt. We kunnen wel een goeie speler gebruiken. Zaterdag met 10-0 verloren. Hebben het doel van de tegenpartij niet gezien.

• 23 November 2007 - 21:56

Familie Jubbega:

Hoi allemaal,

Inmiddels is er een mail jullie kant op maar toen had ik dit nog niet gelezen. In Nederland hebben we een wisselend weertype, maar bij jullie is het ook niet altijd zonnig. Hoop dat het inmiddels beter met Boris gaat en dat hij weer volop mag sporten.

groetjes hier uit Nijensleek
    Hendrika

• 25 November 2007 - 15:53

Wilma,Teus En Kids:

Hi Boris,Hansen Adrie,

BALEN Boris,wehebben echt medelijden met jou,
    de dingen die jij nou net zo l;euk vind mag je nu niet doen.
    WIJ HOPEN MET JULLIE DAT HET NA
    EEN WEEK ECHT BETER GAAT.
    Het is voor jullie inmiddels wel aftellen dat jullie weer een paar weekjes naar de Bult komen,voor jou Borisje vriendjes weer ff terug,Adrie kan weer ouderwets in haar auto springen en OVERAL heen pendelen,en vooral winkelen hahahah!!!!!!!
    En iedereen weer even zien,
    Wij kijken er naar uit ,
    en jullie waarschijnlijk nog meer!!!!!

kus van ons allemaal Teus,Wilma en kids.