Lagbaja - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu Lagbaja - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Hans Berghorst - WaarBenJij.nu

Lagbaja

Door: Hans Berghorst

Blijf op de hoogte en volg Hans

26 Mei 2007 | Nigeria, Lagos

Een relatief rustige week achter de rug. Wel druk, mede omdat ik drie dagdelen cursus heb gehad. En natuurlijk in de avonduren weer in de boeken, want de curusdagen beginnen steevast met een examen.
In de Evap fabriek loopt het deze week bijzonder goed, waarschijnlijk gaan we als het de rest van de week verder goed blijft lopen een nieuw productie record vestigen, zo’n 190.000 dozen. Intussen stijgen de grondstofprijzen op de wereldmarkt naar recordhoogte door het tekort aan melk. Droogte in Australië, geen interventie voorraden meer in de VS en toenemende consumptie. Dat maakt de grondstoffen schaars en erg duur. Volgende week dinsdag is er weer eens een non movement day voor de Expats. Het is dan democracy day en tegelijkertijd wordt de nieuwe president inaugureerd. De vakbonden roepen op om al het werk en het openbare leven op maandag en dinsdag plat te leggen, uit protest tegen de oneerlijke verkiezingen. Na onderhandelingen hebben we een acoord bereikt voor onze fabriek, zodat we blijven produceren. Zondag horen we of wij als Expats maandag veilig naar het werk kunnen reizen, in het verleden zijn er acties geweest met blokkades etc., dus maar even afwachten. Dinsdag in ieder geval thuis blijven. Niet in het zwembad liggen, want bij het kappen van een grote amandelboom in mijn tuin is een deel van de boom letterlijk in het water gevallen, met een lek als gevolg. Een trieste aanblik zo’n halfvol zwembad, maar het wordt volgende week gerepareerd. In huis is het van de week ook bal geweest. Eerst de toevoerslang van één van de boilers gekapt, zodat er een laag water beneden op de vloer stond en een dag erna werkte de vlotter van de WC boven niet meer, dus daar ook een kleine overstroming. Dus loodgieter geregeld en na drie dagen was toch alles weer opgelost. Je went er aan maar je kunt je toch niet voorstellen dat je werkelijk elke week wel een electricien of loodgieter in huis hebt vanwege nodige reparaties.
Gisteren zijn we naar “Lagbaja” geweest, een Afrikaanse zanger qua populariteit met Marco Bosato te vergelijken. Hij treedt altijd gemaskerd op (zie foto) en ook buiten de optredens is hij altijd gemaskerd. Zijn outfit is traditioneel Yoruba en door zijn postuur een indrukwekkende persoonlijkheid. Met veel mystiek omgeven en ongekend populair. Het optreden was op Ikeja, op Mainland dus en dat betekent met fors veel security heen en terug omdat je bij nacht de 3rd Mainland bridge over moet. Hij treedt laat op, wij waren er (16 man sterk) om 10.00 uur, maar Lagbaja zelf kwam pas om 1.15 uur. Hij schijnt dan de hele nacht door te spelen, maar dat hebben we niet afgewacht, om 04.00 uur was ik thuis en dat vond ik laat genoeg. Het optreden zelf was prachtig, met veel theater en swingende muziek. Ik schat dat er in het openlucht theater zo’n 1.000 mensen waren, heel gezellig allemaal en alles even vriendelijk. Het weekeinde is rustig, de normale dingen doen zoals de was en boodschappen en morgen naar het strand. Vanavond is de jaarlijkse Plukon barbeque bij Gert en Joke, veel plezier, ik kan er helaas niet bij zijn.

Bijgaande foto's zijn een verzameling van wat kiekjes die ik nog had liggen.

Groeten, Hans

• 26 Mei 2007 - 16:01

John&Wies:

He (ex)cheesehead)nog even volhouden en je mag weer even naar huis.Onze favoriete vakanties zijn ook altijd met concerten,zang en dans,beach hut en lekkere drankjes.Die Plukon BB kan je dan ook best missen!Intussen werken we ons hier op de boerderij in het zweet om de eerste snit hooi binnen te krijgen.Je ziet dat het ongelijk verdeeld is.Intussen is er een nieuwe stier,met bewezen kwaliteit,om de veestapel de komende jaren fors uit te breiden.Mijn werkzaamheden voor Friesland Food liggen intussen geheel stil dus ik heb mooi de tijd voor het echte buitenwerk.Met groet:
    J& W

• 26 Mei 2007 - 16:59

Heleen:

Ik wist het wel..Hans op Afrikaanse bodem en gelijk een productie record gevestigd ;)...altijd leuk natuurlijk!

Ondanks de lekkages en lichtelijke overstromingen (wees voor nu dan maar eventjes blij dat de container er nog niet is.. met al die mooie leuke huiselijke spulletjes) in je casa heb je je nog behoorlijk geamuseerd op Lagbaja..zanger gemaskerd..wel vreemd, was het Borsato zelf misschien niet? (oh wat flauw)

Nou Hans,

Nog effe en je bent weer thuis!!!!

Groeten van ons.

• 27 Mei 2007 - 00:01

Ivonne:

Hoi Hans,

We zijn net terug van de BBQ bij Gert en Joke, we hebben je gemist, maar het was wel heel erg leuk dat je ons belde en ik geloof dat je bijna iedereen aan de lijn hebt gehad. Zoals "gewoonlijk" hadden Gert en Joke het weer prima voor elkaar en hebben de mannen natuurlijk weer veel zakennieuws kunnen uitwisselen.
    Het is ondertussen 2 uur 's nachts nog even met de hondjes uit en dan lekker in bed.
    We wensen je een fijne zondag.

Groetjes Ivonne & Jo

• 27 Mei 2007 - 12:44

Tity &Tonny:

Jammer dat je er niet bij kon zijn, het was
    reuze gezellig om iedereen is weer te zien.
    Boris heeft zich als een echte vent gedragen, hij ging bij de 7 puppy's zitten
    die gingen natuurlijk allemaal aan hem likken en krabbben, maar Boris bleeeeeef zitten, prachtig. Boris was zo lief, hij
    heeft zich bijna niet bij de volwassenen
    laten zien, want hij moest oppassen op de
    puppy's en zeggen wanneer ze een hoopje gedaan hadden, hij zat er op een krukje naast!!! Volgend jaar is de BBQ bij ons, we
    doen het dan speciaal voor jullie in juli!!

• 29 Mei 2007 - 16:38

Adrie En Boris:

Hallo daar, alles goed zo te horen. Na een leuk en druk weekend zijn we weer thuis bij gert en joke heerlijk gegeten en geslapen, daarna door naar gorkum, het huisje is nu bijna klaar nog een paar dingen. maar die kunnen bij piet en rina wel lang duren, maar met anneli regelmatig in de buurt dan moet pieter wel,rina jaagde de kinderen de bouwput op lekker slim, ze had er niet over nagedacht zij ze!!!!!!!!!!!!!!!!! Bij jan was het erg gezellig walter is een maand jonger maar een kop groter als boris maar samen ging het erg goed sander is een lieverd van twee, je kreeg de groeten dus bij deze.Daarna door naar dirksland marius is maar wat anders gaan doen, twee kleppende dames is iets te veel voor hem,elly en ik zijn nog 5km wezen lopen en de kleine marius is wezen voetballen met boris,louise heb ik niet gezien die was bij een vriendin slapen, na het eten benne we weer naar huis gereden.Dinsdag morgen engelse les en verder alles maar weer eens opgeruimd gras gemaaid en de kantjes gedaan, morgen gaan we naar lekkerkerk lang geleden he even bij moe,anja,thea en teus en wilma langs.Donderdag weer naar thuis vrijdag naar de efteling als het mooi weer is,vrijdag avond bij anneli slapen,zaterdag is er feest in oosterhout en daarna weer op het gemakkie naar huis zondag blijven we de gehele dag in bed,denk boris nog anderhalve week en dan zien we je weer!!!!!!!!!!!!!!!!! groetjes dikke kus van ons adrie en boris,

• 30 Mei 2007 - 11:30

Anneli :

Hoi Hans,
    Volgende week even naar "huis", zal wel weer even fijn zijn voor jou. Aanstaande zaterdag komt Adrie en Boris bij ons het Parkfeest vieren. Allerlei bands (voor groot en klein) komen dan naar Oosterhout. Nu maar hopen dat het weer ook mee zit.